[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important19 Iunie 2022 10:00

Evenimentul săptămânii: Decizia Comisiei Europene

Evenimentul acestei săptămâni este, cu siguranță, adoptarea de către Comisia Europeană a deciziei privind recomandarea acordării statutului de țară candidată Republicii Moldova, informează TRIBUNA.

„În ultima perioadă Republica Moldova a făcut pași decisivi spre reformă, cu mandat clar de la cetățenii săi. Desigur că Moldova are cale lungă de făcut. Economia și administrația publică au nevoie de îmbunătățiri clare, dar dacă guvernarea va păstra dorința și va implementa reforme, acest lucru se va întâmpla”, a spus Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene, în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles.

Oficialul european a subliniat că momentul politic de astăzi este unul istoric.

Președintele țării, Maia Sandu a declarat în context: „Recomandarea se bazează pe înțelegerea că țara noastră va întreprinde eforturi suplimentare în domenii-cheie ca reforma justiției, combaterea corupției, administrația publică și drepturile omului. Sunt exact domeniile în care ne-am asumat să facem schimbări în fața cetățenilor și ne vom respecta angajamentul… Este și un pas enorm, raportat la punctul în care țara noastră se afla în relația cu UE acum un an sau acum trei ani.”

Premierul Natalia Gavrilița a spus: „Azi suntem cu un pas mai aproape de realizarea proiectului de țară a acestei generații – aderarea la familia țărilor Uniunii Europene. Republica Moldova trebuie să fie parte a UE, iar cetățenii noștri merită să trăiască într-o țară unde drepturile omului și supremația legii sunt valori fundamentale. Privim cu încredere și optimism spre ziua de mâine și suntem gata să muncim pentru a ne ridica la standardele țărilor europene.”

Ministrul de Externe, Nicu Popescu a menționat: „Republica Moldova aparține Uniunii Europene – este proiectul nostru de țară. Suntem o țară europeană, limba noastră, limba română este o limbă oficială a Uniunii, avem o istorie europeană, cu un sistem politic democratic european. Contăm pe faptul că la Consiliul European în cadrul reuniunii din 23-24 iunie, statele membre vor sprijini recomandarea Comisiei Europene, o decizie care ne va ancora la cel mai longeviv proiect al păcii, prosperității și democrației pe continentul european”.

Amintim că, Republica Moldova a depus cerere de aderare la Uniunea Europeană la 3 martie 2022.

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...