[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comentarii15 Iunie 2022 06:00

Opinie: La aproape un an de la învestirea Guvernului se constată o abordare trunchiată privind reformele necesare 

Debarcarea spectaculoasă a regimului oligarhic acum trei ani a creat premise pentru schimbări. La doi ani forțele de orientare democratică au preluat puterea politică, creându-se, astfel, condițiile necesare schimbărilor așteptate. Astăzi putem constata că ne mișcăm în direcția favorabilă schimbărilor. Totodată, la aproape un an de la învestirea noului guvern se constată o abordare trunchiată privind reformele necesare atingerii obiectivelor scontate. Declarațiile au fost făcute de Iurie Țap, fost deputat, expert în administrație publică, informează TRIBUNA.

Potrivit spuselor sale, lupta cu corupția este una dintre priorități și reforma sectorului justiției trebuie aprofundată.

“Doar vom observa, sectorul justiției este unul ce asigură contracararea corupției prin instrumentele specifice acestuia, dar nu este și suficient. În acest sens, reforma statului, în parte sistemului administrației publice, poate suplimenta mecanismul luptei anticorupție. În altă ordine de idei, modernizarea administrației publice este unicul instrument privind gestionarea eficientă a treburilor publice în vederea furnizării serviciilor publice de calitate și asigurarea durabilității. În acest sens, reforma administrației publice în baza descentralizării puterii este cheia atingerii așteptărilor cetățenilor și realizării promisiunilor electorale ale noii puteri”, a menționat el într-un comentariu pe Facebook.

În contextul dat, Iurie Țap a spus că guvernarea trebuie să analizeze profund starea de lucruri, dar și să revină la Programul de guvernare și, respectiv, Planul de acțiuni privind implementarea acestuia în vederea ajustării lor pentru conceptualizarea și implementarea reformei administrative în toată amploarea ei. În esență, fiind vorba despre reforma administrației publice în baza descentralizării puterii.

„Un aspect ar cuprinde reforma administrației publice centrale pe interiorul acesteia, inclusiv privind delimitarea clară a funcțiilor, stabilirea mecanismului de raportate și deconcentrarea puterii prin deconcentrarea coerentă a serviciilor publice ale statului și, respectiv, crearea instituției prefectului care să aibă plenitudinea de puteri (puterea de decizie) privind administrarea treburilor statului în teritorii. Alt aspect vizează reorganizarea administrativă a teritoriului național în corespundere cu principiiul fundamental al subsidiarității, altfel spus, crearea regiunilor administrative și colectivităților locale capabile să asigure furnizarea serviciilor publice de care are nevoie populația. Urmare transmiterii către serviciile deconcentrate ale statului și colectivitățile descentralizate (locale și regionale) a dreptului de administrare a treburilor publice, puterea executivă (guvernul) ar guverna, aceasta însemnând o altă configurație a guvernului/ministerelor, dar și tuturor autorităților administrative centrale. O atare abordare ar putea avea un impact benefic asupra stării de lucruri. În primul rând, este vorba despre asigurarea democrației participative și eficiența actului de guvernare. Sub alt aspect, cheltuielile administrative s-ar reduce esențial. Doar lichidarea raioanelor înseamnă economisirea a peste 600 mln. de lei, iar la general cheltuielile administrative ar putea elibera peste 1.5 mlrd. de lei, resurse ce ar putea fi utilizate în beneficiile cetățenilor. Apropo, în cazul organizării nivelului doi administrativ în corespundere cu criteriile de statistică teritorial NUTS al UE am putea beneficia de resurse pentru dezvoltarea regională în sumă de la 7 la 9 mlrd. de euro, în dependență de structura concretă”, a explicat expertul.

Fostul deputat a subliniat că guvernarea trebuie să fie vizionară, dacă urmărește cu adevărat interesul public, or, statutul de țară candidat asupra căruia stăruie să fie obținut pentru Republica Moldova include și cerințele la care s-a referit.

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...