[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comentarii15 Iunie 2022 06:30

Expert: Este cert că instituțiile UE sunt în favoarea acordării candidaturii pentru Ucraina și Moldova

Reieșind din semnalele transmise din interiorul Uniunii Europene (UE), este cert faptul că instituțiile UE, la nivel de Comisie Europeană și Parlament European, sunt în favoarea acordării candidaturii pentru Ucraina și Moldova (cu unele rezerve în cazul Georgiei). Declarația a fost făcută de analistul politic Dionis Cenușa, informează TRIBUNA.

Potrivit spuselor sale, acest lucru se va reflecta în „opiniile” Comisiei Europene, care, chiar dacă pot fi pozitive, nu vor impune statele membre să dea răspuns afirmativ.

„Filtrul final la stabilirea verdictului pe marginea candidaturii celor trei țări asociate – Ucraina, Moldova și Georgia – constă din negocieri complexe pentru atingerea unui vot unanim în interiorul Consiliului UE (care reprezintă guvernele naționale), unde decid toate statele membre”, a menționat el în cadrul unei analize publicată pe IPN.

În opinia expertului, unitatea națională pe marginea statutului de candidat de aderare la UE, care este alimentată de războiul de apărare națională (anterior de revoluția democratică din 2014), scoate în evidență Ucraina.

„Moldova se confruntă cu o polarizare geopolitică, unde guvernarea pro-UE ignoră Euroscepticismul opoziției parlamentare (pro-ruse). În Georgia, toate forțele politice majore cheamă UE să ofere candidatura, dar în contextul unei guvernări discreditate și a unei opoziții în majoritatea sa pro-UE, unde vocile principale sugerează că statutul de candidat trebuie condiționat cu reforme democratice”, a mai notat Dionis Cenușa.

Analistul politic a conchis că, în contextul agresiunii rusești, factorul determinant în avansarea perspectivei de aderare la UE în interiorul Parteneriatului Estic rămâne a fi dosarul ucrainean.

„Este practic inevitabil că respingerea Ucrainei va crea un precedent negativ pentru Moldova și Georgia, ale căror parcurs european depinde, în prezent, atât de calitatea reformelor interne, cât și de performanța diplomației ucrainene și deschiderea capitalelor europene pentru lărgirea spre Est”, a subliniat expertul.

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...