[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important12 Iunie 2022 14:01

Omul săptămânii: Marcel Ciolacu, Președintele Camerei Deputaților a Parlamentului României

Omul acestei săptămâni este Marcel Ciolacu, Președintele Camerei Deputaților a Parlamentului României, care a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova la 6 iunie curent, aflându-se în fruntea unei delegații de parlamentari români, informează TRIBUNA. 

Oficialul a avut întrevederi cu Președintele Parlamentului, Igor Grosu, Premierul Natalia Gavrilița și Președintele Maia Sandu.

Marcel Ciolacu a declarat, la Chișinău, că locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană (UE).

„Nu există altă cale de dezvoltare decât aflarea în UE. România trebuie să ajute Republica Moldova, România nu face o favoare, România are obligația de a ajuta Republica Moldova pe tot acest parcurs. Am venit în delegație cu specialiști în domeniu și sperăm să dezvoltăm această dimensiune parlamentară, să ajutăm la armonizarea legislației Republicii Moldova cu cea a UE. România deja a trecut această etapă și știe cum trebuie făcute lucrurile”, a spus el.

Președintele Camerei Deputaților a Parlamentului României a mai spus că România și Republica Moldova trebuie să aibă o agendă comună pe dimensiune guvernamentală și parlamentară.

„Reprezentăm două parlamente a două state suverane, dar care trebuie să gândească la fel, pentru că simțim la fel, și să ducem toate proiectele, pe care le așteaptă oamenii”, a conchis el.

TRIBUNA precizează: Marcel Ciolacu s-a născut pe 28 noiembrie 1967 în Buzău. Este fiul unui militar de carieră, comandorul în retragere Ion Ciolacu, aviator decorat cu Emblema de Onoare a Forțelor Aeriene. A participat la Revoluția română din 1989 din Buzău. Potrivit CV-ului afișat pe site-ul Camerei Deputaților, Ciolacu a absolvit în 1995 Facultatea de Drept a Universității Ecologice din București, cu toate că respectiva facultate a primit autorizare provizorie în mai 1995. Între 2008 și 2009 a urmat un curs de perfecționare în domeniul securității și apărării naționale la Colegiul Național de Apărare din București, catalogat de presă drept „fabrică de diplome pentru politicieni”. Între 2010 și 2012 a urmat un masterat în managementul sectorului public la Școala Națională de Studii Politice și Administrative. Marcel Ciolacu este membru al Partidului Social Democrat începând cu anul 1992. În cadrul formațiunii social-democrate a deținut, atât la nivel local, cât și național, funcțiile de vicepreședinte al Organizației de Tineret PSD Buzău (1996–2000), vicepreședinte al Organizației Municipale PSD Buzău (2000–2010), vicepreședinte al Organizației Județene PSD Buzău (2000–2010) și președinte al Organizației Municipale PSD Buzău (2010–2015). În prezent este președinte al Organizației Județene PSD Buzău, fiind votat pentru această funcție în 2015.  Marcel Ciolacu a ocupat funcția de prefect interimar între noiembrie 2005 și decembrie 2006, și apoi, în calitate de consilier local, a fost ales viceprimar pentru mandatul 2008–2012.  La alegerile parlamentare din 9 noiembrie 2012, Marcel Ciolacu a fost ales deputat din partea PSD în circumscripția electorală nr. 10 – Buzău, unde l-a avut în postura de contracandidat pe democrat-liberalul Cezar Preda. În martie 2013, prim-ministrul Victor Ponta l-a numit în funcția de consilier onorific pe probleme de regionalizare și administrație publică, iar în 2014 a devenit secretar al Camerei Deputaților. După demiterea premierului Sorin Grindeanu, Marcel Ciolacu a devenit vicepremier fără portofoliu în cabinetul condus de Mihai Tudose. În septembrie 2017, Ciolacu a asigurat interimatul la MApN, succedându-l pe ministrul demisionar Adrian Țuțuianu. În septembrie 2018 a semnat scrisoarea disidenților din PSD care cereau demisia lui Liviu Dragnea.  După încarcerarea acestuia din urmă, postul de președinte al Camerei Deputaților a rămas vacant. Astfel, pe 29 mai 2019, Marcel Ciolacu a fost ales în funcție cu 172 de voturi „pentru” și 120 „împotrivă”.

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...