[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important9 Iunie 2022 06:30

Declarație: Aderarea la UE nu poate fi opera unui singur partid politic

Igor Munteanu, doctor în științe politice, conferențiar, ex-Ambasador al Republicii Moldova (RM) în Statele Unite ale Americii, fost deputat, unul dintre fondatorii Comitetului pentru Unitate și Bunăstare (CUB), în cadrul unui interviu pentru TRIBUNA, a spus că un singur partid politic nu poate integra Republica Moldova în Uniunea Europeană (UE).

În opinia sa și a Comitetului pe care-l reprezintă, e necesară consolidarea tuturor forțelor politice care-și doresc aderarea țării noastre la UE.

„Nu are noimă să vorbim despre unire în abstract, dar este util să construim solidaritate organică în jurul câtorva obiective importante pentru societate: bunăstare, echitate, europenizare, astea sunt obiective care se sprijină de mintea și stomacul fiecărui cetățean. Oricine vrea să fie tratat cu respect, să fie protejat de lege, să fie eligibil la politicile de bunăstare, iar comunitatea colectivă din care facem parte în acest moment, Republica Moldova, să fie ancorată temeinic într-un spațiu de stabilitate, dezvoltare și legalitate”, a declarat el.

Igor Munteanu a spus că e binecunoscut specificul politicului moldovenesc, „dar Comitetul nu vrea să facă pe plac unor partide politice și nici să plutească pe valurile despicate de generalii acestor partide”.

„Aderarea la UE nu poate fi opera unui singur partid politic. Cine se îmbată cu asemenea idei delirează. Pot exista curente politice care ridică sus spre cer un partid, dar fiecare val este anulat de contravaluri, de legea pendulei, care funcționează în Republica Moldova cu precizia ceasornicarilor elvețieni. Nu cred că vom putea adera la UE vreodată fără a vâsli în aceeași direcție, fără legitimitatea cursului acceptat de o parte cât mai mare a populației, și fără satisfacția lucrului bine făcut de echipe selectate pentru calități profesioniste, meritocratice și nu pentru că unii și-au rupt gâtul strigând slogane de partid în fostele campanii electorale”, a mai spus fostul deputat, concluzionând: „Lucrurile bune se vor așeza în timp, iar marea provocare a politicienilor este să nu se lase furați de capricii, de ambiții infantile sau de instincte nedemocratice.”

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...