Igor Munteanu, doctor în științe politice, conferențiar, ex-Ambasador al Republicii Moldova (RM) în Statele Unite ale Americii, fost deputat, este unul dintre fondatorii Comitetului pentru Unitate și Bunăstare (CUB) – o inițiativă voluntară, cetățenească, non-partizană, care a fost lansată zilele trecute printr-o Declarație cu privire la asumarea parcursului european. Pentru TRIBUNA, el a explicat care e misiunea acestei organizații, care sunt prioritățile, dar și a vorbit despre susținerea parcursului european al Republicii Moldova și necesitatea consolidării forțelor politice în jurul acestui deziderat.
TRIBUNA: Domnule Munteanu, ce reprezintă Comitetul pentru Unitate și Bunăstare, de unde a venit ideea, în jurul căreia s-a reușit asocierea unui număr impunător de personalități cunoscute din țara noastră? Care este misiunea Comitetului?
Igor Munteanu: Comitetul pentru Unitate și Bunăstare reprezintă o inițiativă voluntară, ne-partizană, independentă de partidele politice existente, misiunea căruia a fost stabilită de a oferi celor interesați un mijloc de a lua poziții, de a formula atitudini față lucrurile importante care ni se întâmplă în Republica Moldova. Comitetul nu este o structură ierarhică, fiecare dintre membrii săi fondatori pot propune și susține poziții, care sunt adoptate de către Comitet, printr-un mecanism simplu de vot intern, iar pe viitor, Comitetul își dorește să extindă aceste mecanisme spre mai multe grupuri tematice. În acest fel, Comitetul este un organism în creștere, care va oferi cetățenilor noștri posibilitatea de a aborda niște probleme importante, de a-și formula poziția față de acestea, amplificând ori din contra eliminând presiunea asupra unor soluții așteptate de cetățeni. După cum puteți observa și din numele acestui Comitet, suntem interesați de ideea de unitate și de bunăstare, care ar trebui să creeze mai multă solidaritate organică între cetățenii Republicii Moldova. Mulți cetățeni se simt descurajați, abătuți, decepționați, stresați, iar distanța dintre agenda oficială a unor partide și problemele cu care se ciocnesc oamenii se adâncește zi de zi. Comitetul își dorește să faciliteze rezolvarea unora dintre aceste probleme, în economie, politici de sănătate, educație, antreprenoriat social, dar și în alte materii de care sunt preocupați cetățenii. Aceste probleme pot fi dintre cele mai diverse, fie legate de război, cum definim acest război pe teritoriul Ucrainei? Este o invazie nejustificată contra Ucrainei provocată de război, așa cum consideră 45,7% din respondenții unui sondaj la sfârșit de aprilie, fie o operațiune specială prin care Rusia apără republicilor populare din Donbas de atacurile Ucrainei”? (20%)? Există niște ambiguități în societate, care crează confuzie și duplicitate. Sunt probleme legate de justiție, eliberarea căreia se pare că întârzie nepermis de mult. Suntem oare pe aceeași linie de înțelegere a fenomenului, atunci când judecători corupți sunt menținuți în sistem, iar alții, mai vocali, au fost trași pe „dreapta” în ultima vreme, jurnaliștii căutând cu disperare să afle criteriile după care are loc această evaluare, care nu ar trebui să fie politizată ori făcută în folosul unui grup politic.
Misiunea acestui Comitet este de a facilita discuții în scopul căutării unor soluții mai bune la problemele puse în discuție în societate.
Comitetul este un proces în sine, nu este o organizație, iar personalitățile care s-au afișat public ca membrii fondatori ai săi aduc, fiecare în parte și toți împreună, experiență, cunoaștere și dorința de a influența procesele democratice din RM.
T.: Se pot alătura și alte persoane? Sunt anumite condiții?
I.M.: Comitetul este deschis, prietenos și inclusiv pentru oricare cetățean care-și dorește să se asocieze, singura condiție pentru noii membri este ca solicitanții să nu fi fost implicați în acte de corupție, în scandaluri, în orice fel de activități care ar compromite idealul pozitiv pe care-l urmărim în această formă de asociere voluntară. Avem în acest moment printre fondatorii CUB personalități puternice, credibile, motivate și este intenția noastră de a extinde și consolida această acțiune de aliniere pozitivă la priorități de dezvoltare, or fără dezvoltare va birui întunericul și stagnarea. Nu trebuie să faci mare efort ca să observi că și actualul Parlament a rămas „capturat” de grupuri oligarhice, chiar și după scrutinul din iulie, 2021, iar grupurile politice din acest legislativ sunt emanația unei noi nomenclaturi egoiste și auto-suficiente. Cu foarte mici excepții, care confirmă însă regula. Din păcate, promisiunile făcute în 2021 s-au stins, iar această colecție de „egoiști politici” nu sunt capabili să ofere cetățenilor încredere în funcționarea unui stat bazat pe ordine și legalitate, un sistem democratic, funcțional și fidel valorilor autentic europene, idealului național, fără influențe din partea unor grupuri cleptocratice (cu toate tentaculele la vedere), ușor de recunoscut.
T.: Lansarea inițiativei a fost făcută prin semnarea și publicarea „Declarație cu privire la asumarea parcursului european”. În document nu doar că vă exprimați susținerea pentru parcursul european, dar veniți cu o serie de propuneri și apeluri către autorități, partidul de guvernare, partidele politice din țară… și vorbiți despre unitatea forțelor politice. Cunoscând specificul politicii moldovenești, credeți că este posibilă unirea tuturor forțelor, elaborarea unei agende comune între guvernare și opoziție, precum și semnarea unei Declarații privind parcursul european al RM… Cum vedeți acest lucru? Și cum credeți că ar fi procesul de aderare, fără consolidarea forțelor în jurul acestei idei, având în vedere că partidul de guvernare și-a asumat angajamentul de a duce RM în UE?
I.M.: Tot mai mulți cetățeni încep a realiza că lucrurile normale trebuie să fie apărate, iar răul poate reveni în forță dacă i se permite. De la complicități cu anumiți oligarhi (parcă fugiți, dar de fapt camuflați în aceleași scheme) până la irosirea banilor publici de către birocrați care-și scot rentele sub pavăza partidului. Vedeți cât de greu vin timpurile bune în justiție? Cum uită agențiile de stat să intervină prin monitorizarea obligațiilor investiționale (în cazul companiei Air Moldova) sau a investițiilor concesionarului de la AIC (Aeroportul Internațional Chișinău), sau cum în zeci de întreprinderi de stat lucrurile degradează galopant. Aceste probleme nu sunt apanajul partidelor, ele trebuie să preocupe pe fiecare cetățean, care se simte furat. Pentru că banii din frauda bancară nerestituită ne arde la buzunare sau nu ne ajunge la salarii și pensii. Niciodată nu vom avea suficienți bani pentru o „Moldovă normală” dacă nu vom fi capabili să facem ordine și să pedepsim răutățile vechiului sistem. Mă bucur totuși că ați remarcat că primele acțiuni publice ale Comitetului au fost legate de 2 declarații/poziții comune – prima a ținut de o Declarație în favoarea susținerii aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, ca semn de solidaritate cu poporul ucrainean, lovit de agresiunea rusă, iar a doua a ținut de Declarația de ieri cu privire la asumarea parcursului european. Noi, cei care am pus fundamentul acestui Comitet, credem cu tărie în parcursul european și obligația istorică de a face pașii corecți, lucid, dar cu agilitate și curaj, pentru ca Republica Moldova să nu se tăvălească mai departe într-un spațiu ”gri”, al incertitudinilor geopolitice și al intereselor cleptocratice. Vrem să promovăm și să primim ceea ce ne aparține de drept. Suntem europeni prin aspirații, prin cultură și limbă, trebuie să facem ca și instituțiile acestui stat să urmeze prin intermediul procesului de aderare liniile directoare ale legilor și practicilor europene. În actualele condiții de război în Ucraina, trebuie să construim unitate prin acțiuni, prin inclusivitate și respect pentru alte opinii. Prea adesea, RM a pierdut șanse istorice pentru că nu a putut realiza sarcina coagulării unor proiecte naționale, suficient să amintesc aici crizele din 1993/1998-1999/2011-2013, la care ar putea să adăugăm 2019 sau 2022.
Nu are noimă să vorbim despre unire în abstract, dar este util să construim solidaritate organică în jurul câtorva obiective importante pentru societate: bunăstare, echitate, europenizare, astea sunt obiective care se sprijină de mintea și stomacul fiecărui cetățean. Oricine vrea să fie tratat cu respect, să fie protejat de lege, să fie eligibil la politicile de bunăstare, iar comunitatea colectivă din care facem parte în acest moment, Republica Moldova, să fie ancorată temeinic într-un spațiu de stabilitate, dezvoltare și legalitate.
Da, specificul politicului moldovenesc este binecunoscut, dar Comitetul nu vrea să facă pe plac unor partide politice și nici să plutească pe valurile despicate de generalii acestor partide. Aderarea la UE nu poate fi opera unui singur partid politic. Cine se îmbată cu asemenea idei delirează. Pot exista curente politice care ridică sus spre cer un partid, dar fiecare val este anulat de contravaluri, de legea pendulei, care funcționează în Republica Moldova cu precizia ceasornicarilor elvețieni. Nu cred că vom putea adera la UE vreodată fără a vâsli în aceeași direcție, fără legitimitatea cursului acceptat de o parte cât mai mare a populației, și fără satisfacția lucrului bine făcut de echipe selectate pentru calități profesioniste, meritocratice și nu pentru că unii și-au rupt gâtul strigând slogane de partid în fostele campanii electorale. Lucrurile bune se vor așeza în timp, iar marea provocare a politicienilor este să nu se lase furați de capricii, de ambiții infantile sau de instincte nedemocratice.
T.: Care sunt prioritățile și următoarele acțiuni ale CUB, ce doriți să faceți?
I.M.: Comitetul este o formă de acțiune colectivă, astfel nu cred că vom juca după regulile unui club de discuții. În curând, Comitetul va adopta niște direcții programatice, care vor defini mai exact ce poate face o mișcare asociativă într-un moment de mari responsabilități pentru guvernare și cetățeni. Crearea unui fundament temeinic pentru o agendă națională, care să pornească eventual de la o Declarație privind parcursul european al Republicii Moldova mi se pare un bun început, dar acest progres trebuie să fie bine cântărit, echilibrat, coordonat și pus în practică. Vă vom informa despre perspectivele CUB în această privință și, cu mare drag, vă vom ajuta să vedeți diferența.
Cristina Gurez