[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important1 Iunie 2022 14:13

(FOTO) Alături de soție și fiu! Dinu Plîngău: Ziua copiilor este un bun prilej pentru a aborda o problemă majoră

Dinu Plîngău, președintele Platformei Demnitate și Adevăr (DA), a publicat o fotografie în care apare alături de soție și fiu și a scris că „Ziua copiilor este un bun prilej pentru a aborda o problemă majoră și anume cea legată de creșe”, informează TRIBUNA.

„După cum cunoaștem, la nivel de sistem nu există locuri suficiente pentru copii, fiind constatată și o criză de specialiști și materiale didactice. Chiar dacă în Republica Moldova din 1483 de instituții de educație timpurie (la nivelul anului 2021), 811 au statut de creșe-grădinițe, ceea ce reprezintă 38.1% din numărul total al instituțiilor responsabile de educația timpurie, problema accesului la creșe este una acută. Astfel, doar 16 % din numărul total al copiilor de 1-2 ani, conform datelor BNS, erau încadrați în anul 2020 în instituții de educație timpurie. Conform mai multor mărturii apărute în presă, foarte rar se întâmplă ca creșele-grădinițe să accepte copii mai mici de 3 ani. Din această perspectivă, statul, atât la nivel central și local trebuie să consolideze instituțiile de educație timpurie pentru a putea oferi servicii de creșă. De asemenea, este necesară susținerea creării mai multor creșe în orașe și sate, apelând și la suportul partenerilor europeni”, a menționat politicianul.

Fostul deputat a spus că salută recentele modificări legislative, care au prevăzut ca serviciile de îngrijire a copiilor cu vârsta de până la 3 ani să poată fi oferite de către angajatori în beneficiul salariaților, la nivel de unitate, cu suportarea tuturor cheltuielilor aferente din mijloacele unității respective – pentru ca aceste prevederi să devină realitate, este necesar suportul direct al statului.

„Platforma DA va veni cu mai multe propuneri de modificare a cadrului normativ în urma numeroaselor discuții cu directorii de creșe-grădinițe și primari”, a mai spus Dinu Plîngău, adăugând: „Felicit din suflet toți copiii, părinții și bunicii cu această frumoasă sărbătoare a copiilor.”

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...