[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Editorial31 Mai 2022 07:00

(EDITORIAL) Schimbările și Încrederea

Am deja o experiență în domeniul public și am învățat mai multe lecții. 

Prima lecție e despre moștenire și condițiile de activitate.

Theodore Roosevelt a spus cândva: „Fă ceea ce poți, cu ceea ce ai la dispoziție, acolo unde ești.”

Fraza asta într-o formă extrem de clară explică realitatea. Niciodată nu vom avea condiții perfecte, pentru a elabora planuri perfecte, care vor genera rezultate perfecte.

Venind la Moldovagaz am cunoscut în mare parte provocările ce urmează să le confrunt și eram decis să nu discut despre trecut. Este prea mult de făcut în prezent și, pentru a obține mai multe oportunități în viitor, trebuia să reușesc să consolidez echipa. Echipa Moldovagaz este forța motrice a Grupului – numai echipa poate face serviciile Grupului competitive, utile și profitabile.

Grupul avea restanțe față de furnizorul de gaze, care au fost ignorate de prea mult timp, care țineau Moldovagaz într-o poziție dezavantajoasă, și prezentau o vulnerabilitate pentru funcționalitatea noastră.

Prin dialog și abordare constructivă a problemelor, am identificat compromisurile necesare pentru a asigura funcționarea sigură a Moldovagaz.

 

O altă lecție e despre stabilitate. 

Despre stabilitate se vorbește mult: se vorbește fie în contextul îmbunătățirii nivelului de organizare a proceselor sociale-economice, fie în contextul transparenței deciziilor, fie în contextul transpunerii cadrului legal comunitar.

Cel mai des, prin stabilitate înțelegem predictibilitate. În sensul, funcționarii stricte a unor norme și proceduri, care asigură un rezultat așteptat.

Am observat, că în societate stabilitatea mai are un înțeles. Ne dorim o stabilitate în direcția îmbunătățirilor – de exemplu, să beneficiem de produse și servicii, care permanent devin mai calitative și mai sigure, la prețuri mai accesibile.

E o dorință firească.

Dar, trebuie să ținem cont că, în spatele oricărui produs și serviciu stau oameni: efortul lor, competența lor, motivația lor. În spatele serviciilor Moldovagaz stă o echipă de peste 4000 de specialiști, care prin munca lor zilnică asigură funcționalitatea celei mai mari și complexe infrastructuri naționale. Permanent căutam căi accesibile să modernizăm infrastructura și serviciile noastre – învățăm, plănuim, realizăm, punem în acțiune și iar învățăm.

Furtunile pe piețele specifice regionale și globale inevitabil influențează și serviciile Moldovagaz. Suntem un element foarte mic în mecanismul energetic global. Salturile prețurilor pentru resursele energetice sunt o evoluție proastă și pentru noi.

Pentru noi e foarte importantă accesibilitatea serviciilor Moldovagaz, ne dorim serviciile noastre să aducă maximum confort și minimum presiune clienților noștri.

 

A treia lecție e despre încredere.

Azi toate procesele sociale și economice presupun parteneriate. Instituțiile publice, organizațiile comerciale și de producere, în procesul activităților sale, cooperează cu alte structuri. Calitatea cooperării e determinantă pentru calitatea și eficiența produselor și serviciilor. Inclusiv, influențează și costul lor.

Nu există organizații autonome, care nu depind de parteneri.

Cheia unei cooperări de succes e încrederea reciprocă.

Totdeauna am mizat pe încrederea reciprocă, ca pe elementul de bază în construcția parteneriatelor durabile și obținerea unui rezultat cât mai bun.

Și în cadrul Moldovagaz urmez aceiași practică.

Serviciile furnizate de Moldovagaz sunt complexe și dezvoltăm parteneriate cu zeci de parteneri.

O sarcină prioritară a noastră e menținerea, modernizarea și dezvoltarea infrastructurii Moldovagaz, care acoperă tot teritoriul Republicii Moldova și ajunge la peste 740 mii consumatori.

Pe dimensiunea asta, cooperăm cu multe companii locale și din afară, cu zeci de proiectanți și ingineri – pentru a găsi cele mai potrivite soluții tehnice pentru necesitățile noastre.

Funcționalitatea și siguranța infrastructurii, asigură ajungerea gazelor naturale la consumatori. Gazele naturale sunt un produs periculos, prin urmare infrastructura noastră implică multă competență și un nivel înalt de responsabilitate.

Echipa Moldovagaz își face treaba bine și asta e confirmat prin faptul că toți consumatorii noștri primesc serviciul necesar 24 fin 24, fără zile libere.

O altă prioritate a noastră e dezvoltarea relațiilor cu furnizorii.

Unul din furnizorii istorici este Gazprom.

Gazprom nu a avut și nu poate avea, față de Moldovagaz, angajamente de altă natură, decât economice. Și viceversa.

De-a lungul anilor, pe diferite motive, au fost admise rețineri de plăți pentru gazele consumate, în volume de neignorat.

Acele rețineri nu sunt factor, ce consolidează nivelul de încredere între părțile contractante, și nu ajută în procesul de negociere a prețului pentru gazele naturale și a condițiilor de livrare.

Noi înțelegem, că încrederea este un element critic în orice parteneriat, de asta permanent întreprindem măsuri în sensul păstrării ei. Susținem diversificarea surselor de livrare a gazelor naturale – este o orientare corectă. Dar, credem că diversificarea surselor de livrare nu are sens dacă găsim un furnizor nou și rupem relațiile cu furnizorul vechi. Dimpotrivă, relațiile trebuiesc păstrate și creată o competiție respectuoasă, care ar putea ajuta la obținerea unor condiții de furnizate mai bune.

 

Viteza schimbărilor în lumea modernă e foarte înaltă. Agitația nu e atmosfera potrivită pentru luarea deciziilor raționale. Îndeosebi, deciziile complexe, care pot genera efecte impredictibile pe termen mediu.

Moldovagaz e obligată să păstreze o poziție echilibrată în raport cu toți partenerii și furnizorii. De modul, în care noi gestionăm schimbările, depind peste 740 mii de consumatori.

 

Vadim Ceban,

președintele Consiliului de Administrație al S.A. „Moldovagaz”

 

Notă: Opinia autorului nu neapărat coincide cu opinia redacției TRIBUNA.

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...