[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comentarii31 Mai 2022 06:01

Concluzie, după ședința CSS: Intervențiile șefului statului arată ineficiența Parlamentului și Guvernului

Fostul deputat Iurie Țap, expert în administrație publică, referindu-se la ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) convocată vineri de șeful statului, afirmă că recomandările făcute de Consiliu depășesc cadrul constituțional, iar intervențiile Președintelui arată că Parlamentul Și Guvernul sunt ineficiente în domeniul securității naționale, informează TRIBUNA.

„Din perspectiva Constituției, Republicii Moldova este un stat de drept și are la bază principiul fundamental al separației puterilor (legislativă, executivă și judecătorească.) Totodată, Parlamentul este organul suprem reprezentativ al poporului și unica autoritate legislativă a statului, iar Guvernul asigură realizarea politicii interne și externe a statului, bazându-se pe programul său de activitate acceptat de Parlament. În contextul dat, „recomandările’” șefului statului depășesc cadrul constituțional, ceea ce afectează principiile statului de drept.

Voi remarca și problema rolului Consiliului Suprem de Securitate, care este instituit în baza Legii securității statului 618 din 31.10.1995. Astfel, Legea stipulează că ,,Prin securitatea statului se înţelege protecţia suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a ţării, a regimului ei constituţional, a potenţialului economic, tehnico-ştiinţific şi defensiv, a drepturilor şi libertăţilor legitime ale persoanei împotriva activităţii informative şi subversive a serviciilor speciale şi organizaţiilor străine, împotriva atentatelor criminale ale unor grupuri sau indivizi aparte.” și că ,,Securitatea statului este parte integrantă a securităţii naţionale.”

Or, intervențiile CSS-lui în problemele securității naționale nu au suport constituțional/legal”, a notat el, într-un comentariu publicat pe Facebook.

În altă ordine de idei – a mai spus Iurie Țap – „intervențiile șefului statului pot fi înțelese ca fiind ineficientă activitatea Parlamentului și Guvernului la acest capitol, ceea ce de fapt atestăm…”

„Apropo, este vorba despre controlul parlamentar, funcție practic neglijată de forul legislativ, or, în sesiunea de primăvară urmează să fie audiate rapoartele autorităților autonome și celor independente, dar și raportul anual al Guvernului.

În contextul problemei ,,inflației înalte și creșterii prețurilor” era tocmai cazul audierii Consiliului Concurenței, ANRE, și nu în ultimul rând raportul anual al executivului, iar comisia de specialitate a parlamentului (economie, buget și finanțe) poate efectua anchete parlamentare, în conformitate cu prevederile Regulamentului Parlamentului”, a adăugat fostul deputat.

Cât privește rolul șefului statului, Iurie Țap a declarat: „evident, acesta trebuie să intervină și în problemele securității naționale, dar respectând Constituția, care, de altfel, prevede și rolul acestuia. Astfel, prin art. 84 este prevăzut că ,,Preşedintele Republicii Moldova adresează Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme ale naţiunii.””

Potrivit spuselor sale, la modul practic, Parlamentul trebuia în luna aprilie (conform Regulamentului), dar, în special, luând în calcul starea de lucruri creată, să audieze raportul anual al Guvernului, respectiv al CC și ANRE, iar șeful statului, pornind de la contextul existent, să adreseze mesajul său privind principalele probleme ale națiunii, în parte, privind ,,inflația înaltă și creșterea prețurilor”.

„În concluzie: statul de drept, declarat în Constituție și spre care noi tindem, dar și statutul de țară candidat spre care râvnim, presupune autorități puternice, care, activând în câmp constituțional vor asigura suveranitatea națională, în parte, servicii de calitate și un trai decent pentru cetățeni. Este despre Principiile Administrației Publice (SIGMA/OECD), asumate de Comisia Europeană drept instrument al bunei guvernări și dezvoltării durabile”, a conchis expertul.

Sondaj

  • Credeți că sunt necesare remanieri în Guvern?

    View Results

    Loading ... Loading ...