[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Breaking news30 Mai 2022 12:54

Olesea Stamate a pus punctele pe „i”: Înțeleg frustrarea voastră, stimați cetățeni. Dar...

Deputatul PAS, Olesea Stamate, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, a spus că discută zilnic cu cetățenii noștri, și de foarte multe ori aude aceeași supărare sau frustrare, care sună cam așa: „Doamna Stamate, cât se poate să-i eliberați pe cei care sunt arestați? Îi arestează procurorul pe 30 de zile, apoi le dă drumul acasă (arest la domiciliu sau obligația de nepărăsire țării). Parcă tot ce se face este un show de ochii lumii…. Îi arestează și apoi îi eliberează”, informează TRIBUNA.

Ea spune că înțelege frustrarea unor cetățeni privind unele persoane care ar trebuie arestate și menționează că există o diferență între o persoană care este cercetată penal și una condamnată prin decizia de judecată.

Olesea Stamate a explicat care sunt pașii:

„La etapa de urmărire penală, atunci când se colectează activ probele, se intervievează martorii, etc. este important să se asigure că bănuitul nu ascunde probleme, nu influențează martorii, sau nu fuge din țară. Din acest motiv, în cazuri când un asemenea risc este, bănuitul este arestat, pentru un termen de 30 zile. În acest timp organul de urmărire penală întreprinde toate măsurile să adune toate dovezile cele mai importante, să intervieveze toți care cunosc sau au participat la infracțiune.

Iar după ce aceasta munca a fost făcută nu mai poate fi justificată în fața judecătorului ( or anume el autorizează prelungirea arestului) menținerea în arest, și atunci bănuitul este plasat fie în arest la domiciliu, fie sub control judiciar- ca sa nu poată părăsi țara. Iar procurorul finalizează etapele de urmărire penală și trimite dosarul în judecată.

Când judecătorul pronunța sentința de condamnare, inculpatul este arestat si plasat în penitenciar pentru a-și ispăși pedeapsa (dacă este condamnat la închisoare)”, spune Stamate.

Deputatul afirmă că o persoană bănuită să fie ținută în arest, vinovăția căreia nu a fost încă constatată în instanța de judecată, este contrar legii, și contrar practicii CEDO.

„Statul nostru poate (și a fost) fi condamnat de CEDO pentru ținerea în arest pe termen exagerat de mare a persoanelor a căror vinovăție încă nu a fost constatată de instanță. Și așa este corect.

Or sa ne imaginăm că orice persoana bănuită de comiterea unei infracțiuni este arestată, și stă în arest timp de un an, doi, până se finalizează examinarea dosarului în judecată. Și dacă judecată stabilește că persoana nu este vinovată? El sau ea a fost ruptă de familie, de munca lui, etc timp de doi ani, nefiind vinovată de comiterea infracțiunii”, spune Stamate.

Stamate a mai precizat că „hoții mari vor sta la pușcărie”.

„Dar legile trebuie respecte, în primul rând de procurori și de judecători. Să fie investigate dosarele corect, eficient și cât se poate de rapid, și să avem primele sentințe de condamnare!”, afirmă Stamate.

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...