[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comentarii16 Mai 2022 06:30

Declarație: Și Republica Moldova se află în război. Unul economic, fără precedent în ultimii 20 de ani

Fostul deputat Chiril Moțpan afirmă că „și Republica Moldova se află în război. Unul economic, fără precedent în ultimii 20 de ani. Cu o rată de inflație de 27,07% la moment și cu tendințe mari de creștere a acesteia până la 31% în cel de-al treilea trimestru al anului curent, arată cel mai recent raport al BNM”, informează TRIBUNA.

„Și asta nu e tot. Există riscul ca economia noastră și așa precară, care se menține la suprafață preponderent grație remitențelor (datorită mamelor, taților, fraților noștri care muncesc din greu pentru o bucată de pâine printre străini și pe care o împart cu cei de acasă) să fie „șocată” din nou până la sfârșitul acestui an”, a adăugat el.

Chiril Moțpan a precizat că, pentru comparație, în Ucraina, țara vecină în care războiul face ravagii, rata de inflație este de 16,4%, iar în Rusia agresoare, unde se resimte riposta lumii civilizate prin intermediul unor sancțiuni drastice, rata de inflație este de 17,7%.

„S-ar cere ca, în afară de „strânsul din umeri”, pretextul creșterii prețurilor la nivel global și vina dată pe războiul din Ucraina, să se dea dovadă de profesionalism, dragoste de cetățeni și să se vină cu soluții eficiente. Mai multe țări din UE au impus plafonări de creștere a prețurilor la produse de primă necesitate și produse alimentare. Noi ce facem? Ne condamnăm bătrânii și copiii la sărăcie lucie?”, a menționat politicianul.

Fostul deputat, în context, a venit cu o serie de întrebări: „Sau punem o povară și mai mare pe umerii celor plecați în lumea mare, să-i ajute pe cei de acasă să supraviețuiască? Nu cred, dragă guvernare, că pentru asta au jertfit din timpul lor care costa bani, au străbătut unii chiar și mii de km să stea în cozi, pe alocuri kilometrice, ca să vă voteze, în speranța că le oferă celor de acasă șansa unei vieți mai bune?

Noi, cei de acasă, cât și cei din Diaspora, cu toții ne-am împărțit cu votul, speranța și încrederea că odată cu schimbarea clasei politice vom trăi vremuri (mai) bune. Să le mai așteptăm? Sau să punem „cheia sub chetricică”?”.

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...