[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important8 Mai 2022 14:00

Omul săptămânii: Charles Michel - Președintele Consiliului European

Omul acestei săptămâni este Charles Michel, Președintele Consiliului European, care s-a aflat într-o vizită oficială în Republica Moldova la 4 mai curent, informează TRIBUNA.

Oficialul european a avut o întrevedere cu șeful statului, Maia Sandu, cu care ulterior a susținut o conferință de presă; a discutat cu Premierul Natalia Gavrilița; a vizitat Centrul pentru refugiați de la „Moldexpo”. Discuțiile la Chișinău s-au axat pe situația din regiune și despre consecințele economice, sociale și umanitare ale războiului din Ucraina pentru Moldova.

Charles Michel, referindu-se la războiul provocat de Rusia în Ucraina, a reiterat solidaritatea Uniunii Europene (UE) pentru Republica Moldova.„Susținerea noastră economică și politică va continua. Și această vizită e pentru a reconfirma eforturile dumneavoastră de a găzdui refugiații din Ucraina”, a menționat el.

Totodată, a spus că este foarte important să se cunoască necesitățile concrete pentru ca suportul să fie specific. „Vom continua să susținem parteneriatul cu dumneavoastră pentru a vă aduce mai aproape de Uniunea Europeană”, a subliniat oficialul.

Președintele Consiliului European, cu privire la cererea de aderare la UE, a precizat că răspunsul va fi în aproximativ două luni.

„Comisia a anunțat intenția de a publica opinia către finalul lunii iunie. După ce voi lua act de această decizie, eu voi decide când vom putea pune subiectul pe agenda Consiliului. Noi vrem să susținem eforturile Republicii Moldova pentru a îndeplini condițiile pentru a adera la acest proiect politic”, a declarat el.

TRIBUNA precizează: Charles Michel s-a născut în orașul belgian Namur, în 1975, atunci când Uniunea Europeană era compusă din doar nouă state membre. A crescut ascultând poveștile părinților și bunicilor săi, care au trecut prin distrugerile din cel de al Doilea Război Mondial și care știau cât de prețioase sunt pacea și reconcilierea. Astăzi el declară: „Nu le-am considerat niciodată ca fiind de la sine înțelese”.

Charles Michel a studiat dreptul la Universitatea din Bruxelles. În 1998, a avut ocazia să participe la programul Erasmus. A plecat în Țările de Jos și s-a îndrăgostit de Amsterdam. „Am mers acolo ca belgian și m-am întors ca european convins”, spune el. Acolo și-a făcut prieteni de pe întregul continent și a înțeles că Europa înseamnă în primul rând valorile sale: coabitarea pașnică, ascultarea altora și respectul arătat acestora – indiferent de culoarea, rasa sau originea persoanei. După terminarea studiilor, a devenit avocat la Bruxelles. Pentru Charles Michel, dreptul a fost dintotdeauna un domeniu în care este vorba, în esență, despre cetățeni și despre protejarea drepturilor și libertăților acestora.

Pasionat de politică de la o vârstă fragedă, Charles Michel a decis să candideze la alegeri imediat după absolvirea universității. A fost ales membru al parlamentului federal în 1999. Un an mai târziu, a devenit ministrul valon al afacerilor interne și al funcției publice, iar în 2007, ministrul federal al cooperării pentru dezvoltare. A jucat un rol important în partidul său politic, MR (Mișcarea reformatoare), în calitate de purtător de cuvânt (2004-2011) și în cele din urmă de lider al partidului (2011-2014).

În această perioadă, între 2006 și 2014 a fost, de asemenea, primarul localității Wavre, un oraș mic, aproape de Bruxelles, unde locuiește împreună cu partenera sa, Amélie, și cu copiii lor.

„Pentru mine, oamenii au fost dintotdeauna cel mai important element în politică. Funcția de primar m-a învățat să rămân cu picioarele pe pământ. Și să îmi aleg corect prioritățile”, spune el.

Este tatăl a două fiice și al unui fiu. „Sunt un om foarte norocos”, mărturisește el, „învăț multe lucruri de la ei. Oricât de ocupat aș fi, îmi fac întotdeauna timp pentru ei.”

În urma alegerilor federale din iunie 2014, Charles Michel a fost implicat în negocierile de formare a coaliției. A devenit prim-ministrul Regatului Belgiei în octombrie 2014. Cel mai dificil moment al său, în calitate de prim-ministru, a venit un an și jumătate mai târziu, când, la 22 martie 2016, au avut loc două atacuri teroriste soldate cu morți și răniți pe aeroportul din Bruxelles și în stația de metrou Maelbeek. „În acea zi, am înțeles ce înseamnă să-ți servești țara. Singura ta preocupare este protejarea cetățenilor,” spune el.

La 2 iulie 2019, liderii UE l-au ales pe Charles Michel în funcția de președinte al Consiliului European. Acesta și-a preluat funcția la 1 decembrie 2019.

La 24 martie 2022, liderii UE l-au reales pe Charles Michel în funcția de președinte al Consiliului European pentru un al doilea mandat de doi ani și jumătate, de la 1 iunie 2022 la 30 noiembrie 2024.

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...