[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important1 Mai 2022 14:00

Omul săptămânii: Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova

Omul acestei săptămâni este Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova, care a participat la o serie de evenimente, dar și a condus ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), pe care a și convocat-o, informează TRIBUNA.

În cadrul declarațiilor de după ședința CSS pe subiectul incidentelor din regiunea transnistreană și a evoluției situației de securitate din regiune, Maia Sandu a menționat:

„E o situație complexă și tensionată. Noi suntem vigilenți. Vom lua toate măsurile necesare pentru prevenirea unor escaladări, pentru întărirea securității statului și protejarea cetățenilor noștri.

Trebuie să fim calmi, să ne informăm din surse sigure și să evităm distribuirea informațiilor false.

Solicităm mass-media, formatorilor de opinie, liderilor sociali și politici să se comporte în această perioadă cu maximă responsabilitate, să distribuie doar informații verificate și să evite utilizarea manipulării emoționale de dragul ratingului.

Atenționăm pe cei care, indiferent de motiv, vor acționa în detrimentul stabilității în societate și a siguranței cetățenilor – instituțiile statului vor acționa prompt pentru a opri orice tentative de acest gen.”

De asemenea, în această săptămână, Președintele a participat la ceremonia aniversării a 30-a de la fondarea Marelui Stat Major al Armatei Naționale și la ceremonia de onorare a tricolorului, care s-a desfășurat în fața clădirii Guvernului, a primit scrisorile de acreditare ale unor ambasadori, dar și a discutat cu: Prim-ministrul Canadei, Președintele Georgiei și Ambasadorul Finlandei.

Maia Sandu a trimis Parlamentului, zilele trecute, o inițiativă legislativă ce stabilește acordarea unor facilități fiscale și vamale pentru cetățenii noștri care decid să revină cu traiul în Moldova.

„Am pornit un proces complex de transformare a țării, iar pentru a reuși, Republica Moldova are nevoie de oameni”, a subliniat ea.

TRIBUNA precizează: Maia Sandu s-a născut la 24 mai 1972. A absolvit facultatea Management a Academiei de Studii Economice, a făcut masteratul în relaţii internaţionale la Academia de Administrare Publică şi masteratul în administraţie publică la Harvard Kennedy School of Government. A ocupat următoarele funcţii: 1994 – 1998 – Consultant, şef adjunct de direcţie, Ministerul Economiei al Republicii Moldova; 1998 – 2005 – Economist, Oficiul Băncii Mondiale din Chişinău; 2005 – 2006 – Director al Direcţiei generale politici macroeconomice şi programe de dezvoltare din cadrul Ministerului Economiei al Republicii Moldova; 2007   – Coordonator de program, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Moldova; 2007 – 2009 – Consultant pe reforma administraţiei publice centrale în cadrul Guvernului Republicii Moldova; 2010 – 2012 – Consilier al Directorului Executiv al Băncii Mondiale, Washington DC, SUA. În 2012, a devenit ministru al Educaţiei, funcţie pe care a exercitat-o în Guvernele Filat-II, Leancă şi Gaburici pînă în iulie 2015. La finele lui 2015, împreună cu un grup de susţinători, a lansat iniţiativa de constituire a Partidului „Acţiune şi Solidaritate”. În mai 2016 a avut loc Congresul de constituire a acestui partid, ea devenind președinte. La alegerile din 30 octombrie 2016 a participat în calitate de candidat al forţelor pro-europene la funcţia de Preşedinte al RM. A trecut în turul doi, unde a fost învinsă de Igor Dodon. La alegerile din data de 24 februarie 2019 a obţinut un mandat de deputat în Parlament, iar pe data de 8 iunie 2019 a devenit Prim-ministru al Republicii Moldova, funcție deținută până la data de 14 noiembrie 2019. La 10 decembrie 2020 a renunțat la funcția de șef al PAS Din 24 decembrie 2020 și-a început activitatea în calitate de Președinte al Republicii Moldova, după ce a câștigat alegerile prezidențiale.

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...