[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important17 Aprilie 2022 10:00

TOP-6 reveniri sonore din diaspora pentru funcții la stat

Odată cu instalarea noii guvernări și învestirea noului Guvern, în vara lui 2021, se vorbea mult despre faptul că se dorește atragerea cât mai multor reprezentanți ai diasporei în funcții de stat, care să contribuie la procesul de conducere a țării. Și chiar dacă nu putem vorbi de un val imens de reveniri – lucru despre care spunea la un moment dat și Premierul, după ce lansase câteva apeluri – totuși, unii au acceptat să revină în Republica Moldova și să muncească alături de exponenții Partidului Acțiune și Solidaritate. TRIBUNA, în acest clasament de duminică, îi prezintă anume pe cei care au lăsat străinătatea și au revenit după ani buni ca să ocupe unele dintre cele mai înalte funcții în stat.

1. Marcel Spatari

Marcel Spatari a devenit ministru al Muncii și Protecției Sociale la 6 august 2021. Pentru această poziție el a renunțat la jobul și activitățile sale de la București, România, unde activa de aproximativ un deceniu și unde locuia cu familia sa. Printre altele, oficialul a dezvăluit, pe rețelele de socializare, că face des naveta Chișinău-București pentru a se reuni în weekend cu soția și copilul.

2.Nicu Popescu

Nicu Popescu este vicepremier, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene tot din 6 august anul trecut. Oficialul a lăsat activitatea, familia și viața sa de la Paris, Franța, pentru a se dedica funcției de membru al Guvernului. El s-a mutat în capitala Franței în 2013, iar anterior a locuit și a activat la Londra, Marea Britanie.

3. Dorin Frăsîneanu

Dorin Frăsîneanu este consilier al Prim-ministrului Natalia Gavrilița din 23 august 2021, fiind responsabil de domeniul politică externă. El a plecat din Republica Moldova în 2010 și, între timp, a studiat și a lucrat în Marea Britanie, Franţa, Rusia şi Albania. Deși mărturisea într-un interviu pentru Europa Liberă că nu credea că va reveni vreodată, el a spus că, după alegerile din 11 iulie, a văzut „o șansă istorică, o echipă care vrea să facă schimbări” și a decis că trebuie să se implice și el.

4. Arcadie Albul

Arcadie Albul, începând cu 1 martie 2022, este viceguvernator al Băncii Naționale al Moldovei. După 2 ani în domeniul financiar-bancar al Germaniei și 10 în cel al Elveției, el a decis să revină în țară și să preia o funcție de stat.

5. Eugeniu Cozonac

Eugeniu Cozonac s-a alăturat echipei guvernamentale la 25 august 2021, ocupând funcția de director general al Agenției Proprietății Publice. El a acceptat funcția de stat, după 19 ani locuiți în Statele Unite ale Americii – unde a activat și a fondat mai multe întreprinderi și unde a locuit împreună cu soția și cei trei copii. 

6. Dragoș Guțu

Dragoș Guțu a fost numit director general al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale la 3 septembrie 2021. În ultimele aproape două decenii el a activat în una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, fiind director general, comercial în mai multe țări, printre care Rusia, Turcia, Kazakhstan.

Notă: Ordinea în clasament e aleatorie.

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...