[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important17 Aprilie 2022 14:00

Omul săptămânii: Irina Vlah, Guvernatorul Găgăuziei

Omul acestei săptămâni este Irina Vlah, Guvernatorul Găgăuziei, care a prezidat prima ședință a grupului de lucru pentru elaborarea proiectului de lege privind modificarea Regulamentului Găgăuziei, informează TRIBUNA.

În componența grupului constituit de membri ai Comitetului Executiv, juriști, experți în domeniul administrației publice, Guvernatorul l-a inclus pe Piotr Pașalî, primul Președinte al Adunării Populare a Găgăuziei.

Participanții la ședință au remarcat necesitatea urgentă de a elimina lacunele legale, normele învechite și conflictele din Legea fundamentală a UTA Găgăuzia pentru a asigura o cooperare eficientă a tuturor ramurilor de guvernare ale Autonomiei.

Guvernatorul Găgăuziei a solicitat membrilor grupului de lucru să efectueze o analiză aprofundată a prevederilor existente ale legislației și să elaboreze soluții pentru îmbunătățirea prevederilor Regulamentului. S-a decis implicarea reprezentanților mediului academic, a juriștilor și a societății civile în activitatea Comisiei. A fost stabilit că proiectul de lege privind modificarea Codului va fi pregătit până la 1 iunie 2022.

De asemenea, în această săptămână, Irina Vlah a prezidat ședința ordinară a Comitetului executiv, a inspectat lucrările de revizuire a Centrului perinatal la Spitalul raional Ceadîr-Lunga, a vizitat Gimnaziul Varvara Topal din satul Gongaz, dar și a avut o serie de întrevederi – cu: Hasan Akdogan, Consulul General al Republicii Turcia la Comrat; Paul Graham, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Franței; Floris Van Eijk, șeful Oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chișinău; Sandor Szabo, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Ungariei; Ullrich Kinne, responsabil de afacerile Ambasadei Germaniei; Claus Neukirch, șeful Misiunii OSCE;

Guvernatorul Găgăuziei, în cadrul întrevederilor, a reiterat că anul 2022 ar putea fi cel mai dificil an de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Suntem preocupați de evenimentele din țara vecină și de creșterea agresiunii în ambele părți ale lumii. Omenirea a făcut o greșeală, mizând pe dezvoltarea armelor și nu pe dezvoltarea dialogului și creșterea încrederii reciproce. Mi-e frică că evenimentele de astăzi vor duce la o nouă rundă de tensiune și intensificarea cursei înarmărilor. Există suficiente probleme care ne pot uni: protecția mediului, problema reciclării deșeurilor solide și lupta împotriva încălzirii globale. Este mult mai rezonabil să investești în protecția mediului. În acest fel, vom lăsa copiilor o planetă mai sănătoasă, cu mai puține arme și o societate mai unificată. De asemenea, ne concentrăm pe industrializarea economiei noastre și dezvoltarea sectorului IT, deoarece, trebuie să creăm oportunități de angajare și creștere profesională pentru tinerii noștri talentați”, susține Irina Vlah.

TRIBUNA precizează: Irina Vlah s-a născut pe data de 26 februarie 1974. În perioada 1991-1996 a studiat la Universitatea de Stat din Comrat, Facultatea de Drept; 2001-2008 – a făcut studii de doctorat în cadrul Academiei de Științe a Republicii Moldova; în 2008 a susţinut teza de doctorat cu tema „Concepția modernă a dezvoltării serviciului public în Republica Moldova”. În perioada 1996-2003 a activat în calitate de jurist, Inspectoratului Fiscal din UTA Găgăuzia; 2003-2005 – şef, Secția Juridică a Comitetului Executiv al UTA Găgăuzia; 2005-2009 – deputat în Parlamentul Republicii Moldova de Legislatura a XVI-a, membru al Comisiei juridice pentru numiri și imunități; aprilie-iulie 2009 – deputat în Parlamentul Republicii Moldova de Legislatura a XVII-a, membru al Comisiei juridice pentru numiri și imunități; 2009-2010 – deputat în Parlamentul Republicii Moldova de Legislatura a XVIII-a, membru al Comisiei juridice pentru numiri și imunități; 2010-2014 – deputat în Parlamentul de Legislatura a XIX-a, membru al Biroului permanent al Parlamentului; 2014-aprilie 2015 – deputat în Parlamentul Republicii Moldova de Legislatura a XX-a, membru al Comisiei drepturile omului și relații interetnice. La 22 martie 2015 a fost aleasă, pentru prima data, în funcția de Guvernator al Găgăuziei, iar la 30 iunie 2019 a obținut al doilea mandat.

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...