[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important16 Aprilie 2022 09:00

(INTERVIU) Vladimir Cîssa: Sper că vom reuși să construim dialog sănătos în Adunarea Populară a Găgăuziei

Vladimir Cîssa, deputat care reprezintă Circumscripția nr.  15 Bugeac în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) din anul 2008, fost președinte al APG în perioada 2017-2021, în cadrul unui interviu pentru TRIBUNA a vorbit despre activitatea sa, realizări, probleme și provocări. 

TRIBUNA: De câți ani sunteți deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei?

Vladimir Cîssa: Primul mandat l-am câștigat în anul 2008. Este o experiență de 14 ani.

T.: Ce s-a schimbat în toți acești ani? Putem afirma că, Adunarea Populară a devenit un parlament autentic și eficient, or este loc de mai bine?

V.C.: Loc de mai bine este oricând. Dar, dacă e să fim obiectivi, Adunarea Populară încă nu e un parlament eficient. Din păcate.

În acești 14 ani nu ne-am schimbat prea mult. Adunarea Populară nu a devenit mai organizată și mai concentrată pe viitorul Autonomiei. Încă predomină interesele personale și de grup, și conflictele interpersonale. Consumăm 99% din timp pentru tot genul de intrigi, discuții ascunse, interese personale și conflicte. Știu că la mulți colegi nu le place acest adevăr – însă, pentru a rezolva o problemă trebuie mai întâi să o recunoaștem.

Cel mai bine vorbesc cifrele.

În 1990, Găgăuzia avea circa 180 mii de locuitori. În prezent, în Autonomie trăiesc circa 130 mii de oameni. Dacă lucrurile evoluau în mod normal atunci populația Găgăuziei trebuia să fie de circa 250 mii de locuitori.

Aceste cifre demonstrează un lucru clar că, în acești ani, majoritatea deciziilor adoptate de aleșii poporului Găgăuziei au fost mai curând nepotrivite, decât potrivite. Aleșii poporului nu au reușit să convingă oamenii că sunt în stare să administreze eficient lucrurile. Și oamenii au ales să plece în căutarea unui lucru mai bun și unei vieți mai bune.

Aceste cifre sunt costul crizelor politice. În Găgăuzia acest cost numără circa 120 mii de oameni, care azi nu locuiesc în Autonomie. În toată Moldova cred că e vorba de vreo 3 milioane de oameni, care nu au crezut în viitorul acestei țări și-au ales să trăiască în altă parte.

T.:  Ce credeți că trebuie schimbat în primul rând în activitatea Adunării Populare și cine ne împiedică?

V.C.: Toate problemele noastre nu sunt undeva în afara Găgăuziei sau a Moldovei. Toate problemele noastre sunt aici – în noi, în capul nostru, în comportamentul nostru, în atitudinea noastră unii față de alții.

Când ajungi în Adunarea Populară, trebuie să lași la o parte ambițiile și să te concentrezi pe sarcinile alegătorilor. În Adunarea Populară toți deputații trebuie să devină o echipă unită. Deputații trebuie să renunțe la egoism și să învețe să se împace unii cu alții – așa cum i-au ales oamenii. Ei sunt obligați să rezolve divergențele prin dialog și să se respecte unii pe alții. Dacă nu pot – atunci să plece.

Unii colegi de-ai mei se lasă influențați și folosiți de factori din afara Găgăuziei, în loc să asculte alegătorii lor. Dar asta e problema noastră internă, nu a factorilor din afară. Eu sper că noi vom reuși să construim dialog sănătos în Adunarea Populară și vom depăși etapa conflictelor lipsite de sens, care dezamăgesc oamenii și dărâmă încrederea în parlamentul nostru.

Deputații vor fi atât de obraznici, cât în vor lăsa alegătorii. Simt că foarte curând deputații Adunării Populare se pot trezi cu mari nemulțumiri din partea alegătorilor. Pentru că nimeni nu a fost votat să facă jocul Chișinăului sau a altor capitale – toți au fost votați să lucreze pentru Găgăuzia.

Sper că mulți vor înțelege asta până oamenii se vor supăra cu adevărat.

T.:  Totdeauna trebuie să sperăm la mai bine. E adevărat că avem multe de învățat. Care sunt principalele provocări și probleme ale anului 2022 și cum credeți că pot gestionate? 

V.C.: Urmărind evenimentele dramatice din Ucraina și războiul sancțiunilor, înțelegem că anul 2022 va fi foarte complicat. Vom avea multe crize: vom avea cel mai mare deficit bugetar la nivel republican, cea mai mare rată a inflației, creșteri mari de prețuri, pierderi de locuri de muncă. În acest an, de cooperarea tuturor componentelor puterii depinde cât de multe vom reuși să salvăm și poate chiar și să creăm niște oportunități noi pentru anii următori.

Trebuie să ne maturizăm, să înțelegem că suntem un popor. Trebuie să învățăm să ne unim, nu să ne atacăm. Ne unesc problemele – cred că putem înțelege asta.

T.:  Au fost chemări din partea unor deputați ai Adunării Populare de a declara vot de neîncredere Bașcanului Găgăuziei. Dumneavoastră susțineți această inițiativă?

V.C.: Sunt niște acțiuni rușinoase. Încredere Bașcanului i-au dat alegătorii – mult mai mulți alegători decât au strâns toți deputații împreună. Iar deputații trebuie să respecte voința alegătorilor. Acest gen de declarații arată că unii deputați se joacă de-a politica în loc să lucreze, ori cu dânșii cineva se joacă. Deputatul trebuie să aibă obligațiuni numai față de alegători și eu sunt sigur că nu alegătorii au pregătit acea declarație.

T.:  Vă mulțumim pentru discuție și sperăm să o continuăm.

V.C.: Și eu vă mulțumesc pentru ocazie. Neapărat vom mai comunica! 

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...