[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important3 Aprilie 2022 10:00

TOP-5 numiri făcute de actualul Parlament în bază de concurs

Actualul Parlament activează deja de aproximativ nouă luni, timp în care au fost aprobate mai multe numiri în funcții publice importante. TRIBUNA, în această duminică, a decis să vină cu o retrospectivă a celor mai sonore concursuri și a rezultatelor lor.  

1.Avocatul Poporului

Pentru funcția de Avocat al Poporului actualul Parlament a organizat două concursuri, care au fost intens discutate și mediatizate – unul lansat la 24 august 2021, când au aplicat 9 persoane și a fost votată în funcție Natalia Moloșag, care, ulterior, a demisionat urmare unui scandal public de amploare; al doilea concurs a fost lansat la 28 decembrie 2021. În cadrul acestuia și-au depus dosarele 7 candidați, iar câștigător a fost desemnat Ceslav Panico. El a fost numit de Parlament – cu 57 de voturi, la 2 martie curent, pentru un mandat de 7 ani.

2.Directorul general al ANSC

Concursul pentru funcția de director general al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC), de asemenea, a fost unul destul de discutat în spațiul public. În cadrul concursului anunțat la 22 septembrie 2021 au depus dosarele 9 persoane. În final, a fost propus spre numire Serghei Merjan, care a fost votat, la 27 octombrie 2021, pe un termen de 7 ani, în funcția de consilier pentru soluționarea contestațiilor, director general al ANSC.

3.Directorul ANRE

Unul dintre cele mai recente concursuri publice desfășurate de Parlament, care a fost de mare interes public și care a adunat tocmai 18 dosare a fost cel pentru funcția de director în Consiliul de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). La 31 martie curent, în funcție a fost numit, cu 59 de voturi, Alexei Taran, pe o perioadă de 6 ani. Inițial urma să fie propusă deputaților candidatura Anei Buțenko, însă ea s-a retras din concurs din motive personale.

4.Membrul CSP

Un alt concurs public desfășurat de Parlament a fost cel pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). La 3 februarie curent, Andrei Cebotari a fost ales în funcție, cu 56 de voturi, pentru un mandat de 4 ani, după ce a câștigat concursul.

5.Membrii CA

Parlamentul, în noiembrie anul trecut, a desfășurat concursul pentru selectarea candidaților la funcția de membru al Consiliului Audiovizualului al Republicii Moldova (CA) propuși de organizațiile societății civile, în cadrul căruia au fost depuse 6 dosare. În final, la 3 decembrie 2021, Parlamentul a votat noua componență a CA, care include și 2 reprezentanți ai societății civile – Eugeniu Râbca și Ana Gonța, pe un mandat de 6 ani.

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...