[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Editorial1 Aprilie 2022 07:00

Amenințările patriotismului 

Mitul patriotismului este una din cele mai contradictorii istorii inventate de oameni. 

Tema patriotismului a adus foloase numai conducătorilor. Vorbind despre patriotism – regii, președinții, elitele politice și generalii – au folosit popoarele în scopuri personale: și-au construit imagine eroică, și-au crescut popularitatea, și-au lărgit dominația, și-au crescut bunăstarea. Sub pretexte patriotice, popoarele au fost folosite ca forță de luptă; s-au atacat și s-au ucis unii pe alții; și-au nenorocit familiile unii la alții; și-au distrus gospodariile unii la alții; și-au dărâmat localitățile.

“Adepții patriotismului” nu au treabă cu problemele reale ale comunității omenești.

Ei evită amenințările adevărate ale omenirii, precum: schimbările climatice și poluarea mediului înconjurator; pandemiile neașteptate și tot mai periculoase; excesul de arme biologice, chimice și nucleare; inegalitatea și discriminarea; necesitatea de a îmbunătăți sistemele de educație și sănătate.

Concentrarea pe aceste activități nu-i ajută să devină eroi și să își crească puterea.

Acum lumea e concentrată pe ciocnirea directă între două istorii patriotice. O a treia istorie patriotică (de grup), se implică zgomotos, dar indirect. Toți susțin că au dreptate, dar dreptatea la toți este diferită.

Ca să înțelegem cine are dreptate, trebuie să clarificam cine și ce câștigă, în acest joc cinic, și cine pierde.

Nimic nou.

Popoarele iar pierd.

În toate trei părți popoarele pierd, și cele mai mari pierderi abia urmează. Unii pierd case și afaceri – alții pierd sănătatea și viața. Miliarde de oameni confruntă acum și vor confrunta în perioada următoare rate foarte ridicate de inflație; creșteri de prețuri; pierderea locurilor de muncă; deficit de alimente și resurse energetice; creșterea dobânzilor bancare și alte schimbări nedorite.

În același timp, leaderii politici își demonstrează caracterul de luptători și își trimit amenințări – se arată foarte hotărâți să lupte până la ultima picătură de sânge a popoarelor lor. Și nu sunt prea interesați să caute căi de a face pace.

Patriotismul o istorie amorală.

Una din legile fundamentale ale moralității spune: “Nu fă altora ceea, ce nu vreai să ți să facă ție”.

Nu amăgi.

Nu fura.

Nu insulta.

Nu dori rău altuia și altora.

Ori:

Fii cinstit cu alții.

Fii atent și respectuos cu alți oameni.

Fii cumsecade.

Sunt reguli, care asigură stabilitatea unității societății și cooperarea pașnică între oameni. Aceste reguli arată că, trebuie să tratăm alți oameni ca egali și nicicum altfel.

Patriotismul, însă, ne îndeamnă să ne considerăm țara și poporul mai bune decât altele, să le apreciem mai sus.

Patrioții ne îndeamnă să aducem beneficii țării noastre. Dar, din contul cui să aducem beneficii țării noastre? Din contul altor țări?

Patriotismul ne îndeamnă să fim gata să ne apărăm și, prin asta, explică investițiile în arme și armate.

Patriotismul nu presupune liniște și echilibru.

Patriotismul conține un puternic spirit agresiv.

Patriotul vrea să impună respectul – nu să îl câștige.

Și ce e mai periculos – patriotismul ne poate transforma neobservat în naționaliști.

Pe aceste motive, patriotismul este instrumentul preferat al guvernelor și al politicienilor. Îl folosesc egal de înverșunat atât guvernanții, cât și opozanții.

Prin patriotism pot fi explicate: costul înalt pentru gaze; rata înaltă a inflației; creșterea galopantă a prețurilor; și incapacitatea de a găsi soluții. “Trebuie să fim patrioți și să trecem cu demnitate prin probleme!”

Mitul patriotismului le permite politicienilor să transforme ineficiența în demnitate și sacrificiu de sine. Dar, demnitatea e falsă, iar sacrificiul lor e pe contul nostru.

Patriotismul oferă politicienilor posibilitatea să evite dialogul și să caute compromis. De asta, într-o societate mică “din trei oameni în cruce”, se atacă agresiv unii pe alții patrioții pro-unire, patrioții pro-Moldova, patrioții pro-UE și cu cei pro-Rusia.

Oare toți oamenii nu vor aceleași lucruri?

Toți vor localități mai curate și mai amenajate; locuri de lucru stabile și mai bine plătite; grădinițe și scoli mai bune; medicină mai performantă; mai puține deșeuri și mai multe păduri pline de verdeață și flori – astea le vor toți!

Ce nu ar putea împarți învățătorii sau medicii din Rusia, Ucraina, Germania, România și SUA? Ce i-ar împiedica să coopereze pe inginerii, agricultorii și șoferii de autobuze din diferite țări?

Sunt sigur că matematicienii, fizicienii și chimiștii din toate țările lumii s-ar înțelege ușor, chiar și vorbind limbi diferite.

Înțelepciunea și experiențele sociale, acumulate de oameni de-a lungul veacurilor, fac posibilă cooperarea eficientă și pașnică a popoarelor.

Cooperare bazată pe legități morale – “nu fă altora ceea, ce nu vreai să ți să facă ție”.

Și atunci – cum rămâne cu guvernele și politicienii?

Cum să își dovedească ei utilitatea în fața comunităților?

Oamenii au nevoie de modele de organizare, respectiv au nevoie de conducători. Dar, trebuiesc formulate niște limite mai clare a drepturilor guvernelor, și blocate deciziile referitoare la război și pace.

În prezent, patriotismul este bariera principală în calea unei cooperări mai largi și mai intense a comunităților pe tot globul. Patriotismul este una din cele mai mari piedici în calea globalizării depline și constituirea unei familii globale unice, care trăiește după aceleași legi, principii și valori. Fără interpretări deformate.

Vitalie Dragancea

 

Notă: Opinia autorului nu neapărat coincide cu opinia redacției.

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...