[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important27 Martie 2022 10:01

TOP-5 crize cu impact major în Republica Moldova în 2022

Republica Moldova a început anul 2022 cu multe semne de întrebare și cu unele crize „moștenite” din anul precedent. Însă, la scurt timp, au fost înregistrate situații neprevăzute la nivel regional și internațional, astfel încât noi probleme serioase au fost generate. În această duminică, TRIBUNA a elaborat un clasament al 5 crize cu care țara noastră deja se confruntă și care vor avea un impact major asupra economiei, vieții și dezvoltării țării pe tot parcursul anului curent și-n următorii ani. De altfel, nu e exclus faptul că ar putea apărea ulterior și alte crize, cu impact mare.

1.Criza refugiaților

Cea mai neașteptată criză, cel puțin la început de 2022, este cea a refugiaților – generată de izbucnirea războiului în Ucraina la 24 februarie curent, ceea ce a însemnat de atunci și până la 24 martie curent –  336 377 cetățeni ucraineni care au intrat în Republica Moldova și peste 97 000 rămași pe teritoriu. În acest sens, s-au mobilizat atât autoritățile, cât și cetățenii, fiind deschise peste o sută de centre pentru refugiați în mai multe localități și adunate donații atât de pe loc, cât și de la partenerii externi. Criza dată a provocat cheltuieli suplimentare neplanificate pentru stat, precum și eforturi și resurse umane, care anterior se concentrau pe probleme deja existente și pe care le-au „abandonat”, pentru a se implica în gestionarea fluxului de refugiați. Și aceste lucruri cumulate, cu siguranță, vor avea impact pe o mare perioadă înainte asupra situației din țară.

2.Criza energetică
 
Începând cu toamna anului 2021, toată lumea a aflat despre tariful la gaze, contractul cu Gazprom, formula de calcul etc., iar creșterea prețului în viitoarele luni și riscul ca Republica Moldova să rămână fără gaz sunt din nou subiecte de discuție la nivel de Guvern, precum și de societate. Subiectul devine și mai „popular” în contextul în care cetățenii vor achita 15,18 lei pentru gaz, fiind prima lună, după noiembrie-martie, când nu vor mai primi niciun fel de compensații de la stat. Tot de la 1 aprilie și tariful la curentul electric va fi unul mai mare, de peste 2 lei. Totodată, deja se vorbește despre noi majorări a tarifului la gaz, precum și pentru energia electrică în următoarea perioadă. Și mai știm că săptămânile trecute mulți s-au ciocnit cu faptul că nu și-au putut alimenta mașina cu benzină sau motorină… Că e criză energetică nu mai e îndoială, iar reprezentanții Guvernului deja de câteva ori au îndemnat la economisirea resurselor și și-au exprimat speranța că în aprilie vremea va fi caldă…

3.Criza prețurilor

Aceasta e, probabil, criza care „doare” cel mai mult, căci „lovește tare” în buzunarul cetățenilor și se resimte în toate domeniile. Primele lovituri au fost scumpirea gazului, a produselor de panificație, a carburanților, și au continuat cu majorarea tarifului pentru energie electrică, a prețulor pentru produselor alimentare și nealimentare, a serviciilor, transportului etc. Povara pe cetățeni este una destul de grea, or nu e vorba de scumpiri de doar câțiva bănuți la doar unele servicii… Și, după cum spun experții, având în vedere că Moldova e lider european la capitolul inflație, dar și condițiile create de pandemia din ultimii doi ani și de războiul din imediată apropiere, aceste creșteri de prețuri nu se opresc aici și-n 2022 se vom asista la fenomenul de sărăcire a populației.

4. Criza pandemică

Chiar dacă războiul a „umbrit” în mod cert pandemia, autoritățile reiterează faptul că ea încă este și încă influențează viața noastră și situația din țară. Zilnic, în această perioadă, sunt înregistrate 3-400 e cazuri noi de COVID-19, iar procesul de vaccinare continuă, precum și îndemnurile către cetățeni de a se vaccina. Încă există unele restricții… iar pandemia s-ar putea încă să revină în prim-plan, lucru deja valabil în unele țări, care vorbesc de o nouă mutație.

5. Criza agricolă

La moment nu putem vorbi de o criză agricolă propriu-zisă, însă se anticipează că 2022 va fi marcat și de această criză, primele semne fiind deja vizibile. Prețurile mari la motorină în perioada lucrărilor de primăvară, precum și creșterea prețurilor pentru fertilizanți etc. creează mari dificultăți. La fel se vorbește că ar putea fi un an secetos, iar roada – slabă pentru unele categorii de produse, ceea ce ar putea afecta securitatea alimentară a țării. Așa ori altfel, mai multe asociații de fermieri și-au expus problemele și s-au adresat reprezentanților guvernării în vederea identificării soluțiilor pentru agricultură,  iar cum vor evolua lucrurile – urmează să vedem.

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...