[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Editorial13 Martie 2022 08:00

(EDITORIAL) Încă un pas în documentarea istoriei politice a Republicii Moldova

Respectând un fel de tradiţie nescrisă ce s-a instaurat în redacţia „Almanahului politic”, am decis şi în acest an să fiu alături de echipa care editează o lucrare cu adevărat unică pentru Republica Moldova, documentând zi de zi, oră de oră, minut cu minut tot ceea ce se întâmplă în politica din ţara noastră.

Toţi anii politici sunt unici şi interesanţi în felul lor, dar 2021, cu siguranţă, se deosebeşte radical de alţi ani. De aceea, ştiind că anul acesta va fi obiect de studiu pentru mulţi cercetători în viitor, este foarte important ca toate evenimentele să fie prezentate exact aşa cum au avut ele loc, fără interpretări, fără diverse accente şi comentarii. Iar echipa „Almanahului politic” şi-n acest an a făcut faţă misiunii deloc uşoare ce-i revine.

În genere, a documenta istoria, mai ales istoria politică a ţării, este o misiune pe cât de responsabilă, pe atât de dificilă. Or, în acest proces nu se poate de admis niciun fel de opinii personale, niciun fel de omisiuni ale faptelor care unora le pot părea importante, iar altora – mai puţin importante. La fel, subiectivismul trebuie să lipsească în totalitate, iar unica judecată, posibilitatea căreia trebuie admisă în context, e cea a generaţiilor viitoare, pentru care se şi adună zi de zi materia primă inclusă în „Almanah”. Nu în zadar m-am referit la toate aceste aspecte importante, or ele presupun şi mult sacrificiu, şi profesionalism, dar şi dăruire de sine. Anume cugetând asupra lucrurilor menţionate mai sus, am ajuns la concluzia că astfel de proiecte merită susţinere, pentru că ele nu sunt pentru o persoană sau pentru un grup de persoane, ci pentru generaţiile viitoare, pentru ţara noastră.

Deseori răsfoiesc ediţii periodice cu o vechime nu chiar atât de mare – un an sau poate doi. Şi evenimente care parcă au avut loc ieri, apar în cu totul altă lumină. Lucruri despre care se părea că ştiu totul ce ar trebui de ştiut, acum mă determină să le privesc altfel. Şi dacă un an sau doi sunt în stare să ne schimbe optica asupra unor procese şi evenimente relativ recente, cum vor trata timpurile actuale urmaşii noştri!? Această întrebare este deopotrivă şi o provocare, şi un moment de reflecţie, dar, totodată, şi un imbold puternic de a fi parte a unor procese precum cum este editarea „Almanahului politic”.

Uneori sunt întrebat despre conceptul de responsabilitate socială, despre acele acţiuni participant al cărora sunt eu sau companiile pe care le administrez şi care se încadrează în acest concept. Şi de fiecare dată eu răspund că, dincolo de faptul că fiecare face ceea la ce se pricepe, mai trebuie să facem şi lucruri îndreptate spre beneficiul comun al societăţii al căreia parte suntem. Fiecare dintre noi trebuie să contribuie, în limita posibilităţilor, şi la proiecte sau procese importante pentru ţară. Pentru că, dacă nu vom gândi şi nu vom acţiona astfel, orice şansă de viitor va fi compromisă. Trebuie să abordăm lucrurile ce au loc azi prin prisma efectului pe care-l vor genera mâine. Or, numai cei care-şi cinstesc trecutul şi-şi trăiesc cu demnitate prezentul, pot spera la un viitor mai bun.

Echipei „Almanahului politic” – mult succes în continuare, iar dumneavoastră – lectură plăcută!

Igor Roşca

director general al „Rogob” S.R.L.

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...