[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Editorial13 Martie 2022 07:00

(EDITORIAL) Anul în care lupta politică n-a contenit nicio zi

Anul politic 2021 poate fi împărţit convenţional în trei mari etape: lupta pentru alegerile parlamentare anticipate; campania electorală a alegerilor parlamentare anticipate; perioada de după alegerile parlamentare anticipate. Însă, linia roşie ce uneşte toate aceste trei perioade, acel element comun, este lupta politică, care nu a contenit nicio zi în 2021.

Începutul de an a fost marcat de cele două mari evenimente politice cu care a culminat precedentul an politic: învestirea Maiei Sandu în funcţia de Preşedinte şi demisia Premierului Ion Chicu. Conştienţi de avantajul pe care-l aveau ca urmare a victoriei Maiei Sandu în prezidenţiale, dar şi de perspectivele politice pe care le deschidea în faţa lor demisia Premierului Chicu, cei din Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) au început o amplă ofensivă cu scopul declarat de a obţine alegeri parlamentare anticipate. Cei din Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) şi din Partidul „Şor”, pe de altă parte, încercau să demonstreze că Parlamentul încă nu-şi epuizase potenţialul şi, existând o majoritate formată din mai mult de 50 de deputaţi, era reală şi învestirea unui nou Guvern. Timp de câteva luni, şansele ambelor tabere păreau relativ egale, însă balanţa a fost înclinată de către Curtea Constituţională, verdictele căreia au jucat un rol decisiv în declanşarea alegerilor parlamentare anticipate.

Dacă primele patru luni ale anului au trecut sub semnul luptei pentru anticipate, atunci mai, iunie şi parţial iulie au fost marcate exclusiv de campania electorală. Din start era clar că marele favorit al alegerilor anticipate era Partidul Acţiune şi Solidaritate, dar prea puţini au crezut că formaţiunea aceasta poate acumula cu mult mai mult decât o simplă majoritate parlamentară. Aşa sau altfel, dar PAS a obţinut 63 de mandate, înregistrând cel mai mare scor al unui partid pro-european în cadrul unui scrutin parlamentar în toţi anii de independenţă ai țării. PSRM şi Partidul „Şor” au rămas în opoziţie parlamentară, iar restul formaţiunilor politice – în afara Parlamentului. PAS s-a mobilizat rapid şi Guvernul Gavriliţa a fost învestit la mai puţin de o lună de la alegerile parlamentare anticipate. Dar, la foarte scurt timp, noua guvernare a fost nevoită să facă faţă unei situaţii fără precedent – creşterea preţului la gazele naturale, dar şi creşterile de tarife, ce au urmat, la alte mărfuri şi servicii. Încercând cumva să se ridice la nivelul promisiunilor din campania electorală şi conştientizând că, cel puţin pe filiera social-economică, acest lucru era imposibil, noua guvernare demarează un amplu proces care-i avea în vizor pe cei care fuseseră la conducere până atunci. Mai mulţi reprezentanţi ai opoziţiei se pomenesc cu dosare penale, mai mulţi foşti şefi de diferite nivele, judecători, procurori ajung să fie vizaţi în dosare de îmbogăţire ilicită etc.

Totodată, noua guvernare încearcă să preia controlul total asupra instituţiilor statului. Însă, lucrurile nu merg tocmai aşa cum şi-a dorit PAS şi deseori noua guvernare devine ţinta criticilor şi acuzaţiilor de abuz. În special, acest lucru s-a resimţit în cazul înlăturării din funcţie a conducerii Procuraturii Generale.

În paralel cu aceste procese, după alegerile parlamentare anticipate, mai mulţi conducători de partide îşi prezintă demisia. Printre aceştia se numără: liderul PSRM, Igor Dodon; liderul Platformei DA, Andrei Năstase; liderul PDM, Pavel Filip; liderul „Pro Moldova”, Andrian Candu; liderul PUN, Octavian Ţîcu; liderul PL, Dorin Chirtoacă. În toamna anului 2021 tot mai multe partide lasă să se înţeleagă că sunt în căutare de soluţii ce le-ar asigura supravieţuirea politică. Iar anul se încheie cu anunţul primarului general al capitalei, Ion Ceban, privind iniţierea Mişcării „Alternativa Naţională”.

Cu alte cuvinte, la finele lui 2021 în Moldova se atesta acelaşi activism politic avansat ca şi la începutul anului. Iar aceasta prevestea o viaţă politică la fel de interesantă şi în 2022…

Igor Volnițchi

director al Poliexpert

Alte știri la rubrica

Comentarii

Top știri

Sondaj