[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Editorial10 Martie 2022 07:00

Cum votăm - așa trăim 

Democrația și autocrația, economia de piață și cea planificată, dolarul și euro, toate religiile – sunt istorii inventate de oameni.

Oamenii sunt foarte talentați și excepțional de inventivi. E adevărat că, inventăm nu doar istorii bune. Dar, depinde ce înțelegem prin bine… 

Din istoria cu numele democrație – oamenii aleg să cunoască numai că au drepturi și libertăți. Puțini ajung să înțeleagă că, în democrație, mai întâi de toate au obligațiuni și responsabilități. Iar cei, care încearcă să își satisfacă cinstit obligațiunile și să fie într-adevăr responsabili – sunt neglijabil de puțini.

Evident, să ai drepturi și să fii liber în folosirea lor – e mult mai comod, decât să-ți satisfaci obligațiunile și să fii responsabil.

Politicienii deseori ne spun minciuni mieroase, precum că suntem buni, muncitori, primitori, responsabili și înțelepți. Ei ne spun tot ce-i poate ajuta să obțină votul nostru.

Există o legitate: cu cât e mai obraznică e minciuna electorală, cu atât e mai obraznic și incompetent politicianul.

Politicienii de azi simplu nu cunosc misiunea principală a unui lider și merg spre putere doar prin minciună.

Între timp, funcțiile de bază ale unui lider sunt protecția poporului și educația poporului. Exact ca și funcțiile părintești – protecția și educația copiilor. Liderul și este un părinte poporului – și ca un părinte bun trebuie să facă copii mai uniți între ei, nu să-i împartă în „ai mei” și „alții”.  Uniți – oamenii sunt puternici. Pentru asta liderul trebuie să învețe oamenii să se respecte reciproc și să se ajute reciproc.

Un politician responsabil, azi, nu ne-ar spune că suntem buni – mai curând că suntem egoiști și răi.

Nu suntem muncitori – mai curând vrem să primim prea mult, ca să oferim în schimb prea puțin.

Nu suntem primitori – ci lăudăroși.

Nu suntem responsabili – ci ineficienți și nu iresponsabili.

Nu suntem înțelepți – mai curând suntem needucați și scandaloși.

Câți dintre noi sunt pregătiți să audă adevărul?

Și câți dintre noi sunt gata să voteze pentru adevăr?

Adevărul e, că noi suntem prea egoiști, ca să recunoaștem cât egoiști suntem.

Franklin D. Roosevelt a spus că: „Democrația nu poate reuși decât atunci, când cei care aleg – votează înțelept. De asta, apărătorul adevărat al democrației – e educația.”

Președintele Roosevelt înțelegea bine vulnerabilitățile democrației și avantajele autocrației. Democrația, în care alegătorul nu înțelege valoarea votului – e una condamnată.

Democrația moldoveană e una dintre democrațiile condamnate. Poate mai corect ar fi o democrație moartă la naștere. Alegătorii încă nu au înțeles valoarea votului – iar politicienii ieftini profită de asta.

O bună parte din votanții moldoveni sunt mai responsabili când aleg un toaster de 500 lei, decât când votează un Președinte de țară.

Când ei cumpără toasterul, ei scot 500 lei din buzunarul personal și au unele așteptări clare, referitoare la rezultatele cheltuielii. Toasterul trebuie să fie calitativ. Să prăjească exact cum trebuie feliile de pâine. Să servească mult, să consume mai puțină energie. Să fie frumușel.

Ce așteptări clare are alegătorul de la un Președinte de țară?

Când alegi un Președinte parcă nu dăm bani – alegerea ne este oferită gratuit. Se poate întâmpla să primim cadouri: chipiuri, umbrele, torbe, calendare și pixuri. Foarte frumos: noi lui 4 în cel mai important fotoliu al țării, el nouă chipiu și pix. („Cumsecădenia” politicienilor uimește, prostia noastră ucide.)

Alegătorul poate ști că Președintele e ales pentru 4 ani. Dar, nu știe cât va consuma, și speră ca poate se va împarți cu alegătorii.

Nu ar strica ca Președintele să fie frumușel – dar dacă și nu-i frumușel, Dumnezeu cu dânsul. Om să fie.

Câți alegători înțeleg că, prin vot, dau unui om putere asupra lor pentru 4 ani înainte?

Câți înțeleg că Președintele ales, prin acțiunile și deciziile lui, va influența viața lor – iar uneori chiar o va determina.

Nicolae Iorga spunea: „Copilul nu datorează părinților viața, ci creșterea”.

Fiecare om este produsul familiei și comunității, în care trăiește. Părinții determină caracterul și trăsăturile copilului. Decent sau obraznic. Cinstit sau viclean. Înțelept sau neghiob. Mărinimos sau egoist.

Câți părinți sunt în stare să recunoască că educă în copiii lor niște egoiști?

Viața ne este oferită cadou. Lumea în care trăim e oglinda atitudinii noastre față de oameni și procese, și a deciziilor și acțiunilor noastre.

Democrația e cel mai bun model de organizare socială inventat de om până acum.

E important să înțelegem – democrația nu reprezintă numai libertăți și drepturi.

Democrația este o cultură, care trebuie învățată și simțită.

Democrația cere responsabilitate și înțelepciune. Educație și respect reciproc. Implicare, iertare și ajutor reciproc.

De altfel, ne prăbușim în haos, ca apoi să cădem pradă autocrației.

Noi am votat pro Est și pro Vest. Am votat anti Est și anti Vest. Am votat pentru unii candidați și partide, ca să dăm jos alți candidați și partide. Am înghițit tone de declarații aiurea și am votat minciuni obraznice. Am votat pentru 1 mie de lei oferiți azi, scuipând pe ziua de mâine.

Cu așa atitudine față de importanța votului, Moldova încă o duce prea bine!

Vitalie Dragancea

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...