[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important20 Februarie 2022 14:00

Omul săptămânii: Vladimir Voronin - copreședinte al Blocului politic al Comuniștilor și Socialiștilor

Omul acestei săptămâni este Vladimir Voronin, președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), copreședinte al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, care la 16 februarie curent, în urma unei ședințe comune cu Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), a devenit Blocul Politic permanent, informează TRIBUNA.

Vladimir Voronin, împreună cu colegii săi, în cadrul unei conferințe de presă, a prezentat declarația adoptată de cele două partide – de Blocul politic al Comuniștilor și Socialiștilor. 

„Împreună salvăm țara!

Obiectivul principal al Blocului Politic este înlăturarea de la guvernarea țării a grupării politice iresponsabile, neprofesioniste, antipopulare și antistatale, care a capturat toate organele și instituțiile statului și care, într-un mod accelerat, conștient și cu nerușinare conduce Republica Moldova la distrugere – la un dezastru social-economic și la pierderea statalității.

În acțiunile sale de opunere regimului, blocul se va ghida exclusiv de metode legale și de forme democratice de luptă, rezervându-și totodată dreptul de a utiliza toate instrumentele accesibile, inclusiv acțiunile de protest cu atragerea maselor largi ale cetățenilor nemulțumiți, acțiuni de nesupunere populară, boicot politic la nivelul autorităților centrale și locale etc.

Deja astăzi, facem apel către toate forțele politice sănătoase, responsabile, patriotice, organizațiile obștești, precum și către cetățenii care sunt gata să lupte pentru viitorul Moldovei independente și suverane, să se unească în numele salvării Republicii Moldova pe o singură platformă de opoziție, creând un front unic, puternic, național de rezistență față de regim.

Blocul va fi gata să-și asume responsabilitatea, în momentul oportun, pentru guvernarea țării și scoaterea ei din criza sistemică social-politică, revenirea Moldovei pe calea unei dezvoltări independente și progresive.

Pentru a atinge scopul principal și pentru soluționarea sarcinilor primordiale, în cadrul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor vor fi create structuri organizatorice și politice unificate supra-partid, la nivel republican și local – Staff-uri ale Rezistenței, care vor asigura activitatea organizatorică și cea politică a Blocului.

Organul supra-partinic principal al Blocului – Staff-ul Republican al Rezistenței – va elabora actele necesare și va aproba deciziile principale, inclusiv Planul acțiunilor comune, declarațiile politice, strategia și tactica de luptă etc. Staffurile locale ale rezistenței vor implementa planul și vor executa deciziile Staff-ului Republican.

Cele mai importante documente și decizii, precum și proiectele planurilor strategice ale Blocului vor fi discutate și aprobate în prealabil în cadrul organelor politice de conducere ale PCRM și PSRM.

Formațiunile politice care formează Blocul rămân a fi organizații politice independente, cu păstrarea atributelor respective, a agendei și programului propriu, cu o formă politică și juridică independentă. Totodată, acestea vor acționa ca o forță politică unită, în scopul consolidării eforturilor societății pentru salvarea Republicii Moldova de regimul perfid și dictatorial PAS”, a declarat politicianul.

TRIBUNA precizează: Vladimir Voronin s-a născut la 25 mai 1941 în satul Corjova, aflat pe atunci în R.S.S. Moldovenească. În anul 1961 a absolvit Tehnicumul Cooperatist din Chișinău, iar până în 1971 a lucrat în industria panificației. Tot în anul 1971 a absolvit Institutul Unional pentru Industria Alimentară. Ulterior, a absolvit Academia de Științe Sociale de pe lângă Comitetul Central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (1983) și Academia Ministerului Afacerilor Interne al URSS (1991). Din 1971 până în 1981 a activat în organele administrative de stat: comitetele executive raionale Dubăsari și Ungheni, Comitetul executiv orășenesc Ungheni. Din anul 1983 și până în anul 1985 a ocupat funcțiile de inspector, șef adjunct al Secției organizare a CC al Partidului Comunist din Moldova. În anul 1985 a fost numit în funcția de șef de secție în Consiliul de Miniștri al RSSM. Între anii 1985 și 1989 a lucrat în calitate de prim-secretar al Comitetului orăşenesc Tighina al Partidului Comunist din Moldova. În perioada 1989-1990 a ocupat funcția de ministru al Afacerilor Interne al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești, având gradul de general-maior de miliție. În 1993, a devenit lider al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. Din 1998 până în 2001 a fost deputat, liderul fracțiunii comuniștilor din Parlamentul țării. Din 2001 până în 2009 a fost Președinte al Republicii Moldova. În 2009 a revenit în Parlament în funcția de deputat, până la alegerile din 24 februarie 2019. În 2021, urmare a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, pe lista Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, a fost ales din nou deputat. La 7 noiembrie 2021 a fost reales, în cadrul Congresului, președinte al PCRM.

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...