[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Editorial5 Februarie 2022 08:00

(EDITORIAL) Războiul nu e joc 

Concentrarea trupelor la hotarul între Rusia și Ucraina nu poate rămâne fără comentariile politicienilor și experților moldoveni. Cum fără noi? „Judecățile televizate” au devenit produs zilnic, care, pe de o parte hrănesc sute de oameni și, pe de altă parte dezinformează sute de mii de oameni. Producerea asta are nevoie de teme. 

Tema tensiunilor Rusia – SUA – NATO nu e doar o temă în care moldovenii pricep – e o temă, care fără de moldoveni nu poate fi soluționată.

Demult am pierdut simtul responsabilității vorbind aiurea despre toate, încât și tema războiului o tratăm ca pe un joc.

Vorbim despre invazie, livrări de armament, concentrări de trupe, cine și ce avantaje are – de parcă facem mize înaintea unui meci de fotbal.

Războaiele niciodată nu au fost soluție aleasă de societate. Societatea a fost împinsă în război de monarhi, de mareșali și generali, de președinți și alți “capi” prea lacomi, prea egoiști, prea îngâmfați, prea cruzi și prea puțin responsabili.

Războaiele au fost instrumentul conducătorilor. Ei începeau războaie ca să își consolideze și să-și lărgească puterea. Practic fiecare conducător, care intra în război era sigur că va învinge. Dar, fiecare război a avut perdanți.

Istoria arată că oamenii nu sunt în stare să calculeze toate consecințele deciziilor luate.

Omul niciodată nu a reușit să prevadă totalitatea evenimentelor și acțiunilor, care vor urma după deciziile lui. De asta, viitorul totdeauna arată diferit de planurile făcute de om.

Nicolae Iorga spunea că, după războaie, în istorie rămân numai cei care încep războiul, și cei care semnează pacea. Istoria nu păstrează numele celor, care și-au pierdut viața și a celor rămași schilozi. Nu rămân în istorie suferințele celor, care și-au pierdut apropiații, nici a celor care au pierdut casele.

Istoria o scriu învingătorii, dar o scriu cu sângele miilor și milioanelor de necunoscuți – pentru care în “istoriile istoriei” nu se găsește loc.

Așa a fost.

Dar, tehnologiile au schimbat situația pe toate dimensiunile activității omenești.

Azi oamenii dispun de tehnologii, care, probabil, ne-ar putea să ajuta să calculăm mai exact urmările oricărei decizii, inclusiv a deciziei de a ne implica într-un conflict.

Întrebarea importantă e următoarea: oare e rațional în genere să admitem scenariul conflictului militar, în cazul tensiunilor Rusia – SUA – NATO?

Cât bine înțelegem efectele probabile ale unui conflict, în cazul în care, de ambele părți a conflictului, sunt arme nucleare și posibilități tehnice de a atinge orice parte a lumii?

Tehnologiile nu pot trăi emoțiile omenești – iar conflictul este rezultatul unor emoții, și evoluția conflictelor este determinată de emoții. Calculele mașinilor nu pot bloca deciziile emoționale omenești.

Omul nu este perfect, omul greșește și omul deseori e influențat de emoții. Politicienii sunt unii din cei mai mari generatori și consumatori de emoții.

Acum, speranța omenirii este în maturitatea liderilor puterilor mari economice și militare, și în abilitatea lor de a găsi compromisuri înțelepte.

Eficiența dialogului depinde de atmosfera, în care se vor desfășura tratativele. Rezultatul tratativelor nu va avea o parte perdantă – fie pierd toți, fie câștigă toți. Asta e miza.

Liderii actuali urmează să găsească un nou echilibru și să construiască o nouă arhitectură a securității mondiale, ținând cont de capacitățile armelor moderne.

Liderii urmează să găsească calea de a asigura securitatea unei părți, fără a vulnerabiliza securitatea alteia.

De fapt, cel mai bun rezultat al acestor negocieri ar fi renunțarea la dezvoltarea armelor, și lichidarea arsenalului existent.

Sigur, având în vedere nivelul actual al neîncrederii reciproce, acutizat de competiția permanentă cine e mai bogat și mai puternic, și alimentat de nivelul înalt al egoismului național – această idee pare absolut utopică.

Dar, nu mai puțin utopică este idea dezvoltării armelor de distrugere în masă.

Și să nu dea Domnul să înțelegem asta prea târziu.

 

Vitalie Dragancea

 

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...