[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comentarii28 Ianuarie 2022 07:00

Expert: Nu cred că modul cum a fost înlăturat Stoianoglo de la conducerea Procuraturii a adăugat mai multă încredere în reforma justiției

„Guvernarea va avea nevoie de peste 50 de oameni onești și competenți pentru a suplini funcții cheie din Ministerul Justiției, Consiliul de Integritate, CSM, Consiliul Superior al Procurorilor, Institutul Național al Justiției etc. Găsirea acestora va fi, din cate se pare, una din cele mai mari provocări, iar remunerația modestă oferită de stat și lipsa meritocrației în concursurile organizate de guvernare până acum nu au cum să faciliteze acest proces” – a declarat Vladislav Gribincea, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), pentru publicația „Predicții 2022” lansată de IDIS „Viitorul”, informează TRIBUNA.

Expertul a spus că el nu vede cu entuziasm speranța exprimată de actuala administrație de a recruta aceste persoane din rândurile diasporei sau din mediul unor experți străini. „Speranța nu este niciodată o rețetă sigură a succesului, iar necunoașterea sistemului în care vor fi teleportați ar putea duce la blamare pentru lipsa de profesionalism, critică adusă tot mai des guvernării în ultimul timp”, a menționat el.

Vladislav Gribincea a constatat că lipsa cadrelor în justiție deja se resimte acut și această problemă se va acutiza atunci când se va iniția evaluarea minuțioasă a integrității judecătorilor și procurorilor.

„Este nevoie ca niciodată de o regândire a sistemului de instruire și pregătire a viitorilor judecători și procurori. Aceștia trebuie să fie învățați să gândească altfel și, mai ales, să înțeleagă că nepotismul, obediența, lipsa de verticalitate și acrobațiile juridice lipsite de logică nu mai reprezintă virtuți într-un sistem modern de selectare a justițiabililor. Aici actuala administrație are mingea ridicată la fileu – în viitoarele luni va trebui ales noul director al Institutului Național la Justiției (INJ). Guvernarea a anunțat că va face reforme și în acest domeniu, însă nu este clar ce anume va întreprinde”, a mai menționat liderul de opinie.

Potrivit spuselor sale, în cazul altor schimbări sistemice, soluțiile cele mai rapide sunt de obicei o alegere proastă. „Demiterea președintelui Curții de Apel Chișinău în toamna lui 2021 ar putea fi una dintre ele. Pe de altă parte, nu cred că modul cum a fost înlăturat Procurorul General Alexandr Stoianoglo de la conducerea Procuraturii a adăugat mai multă încredere în reforma justiției anunțată de către noua administrație, o decizie de înlăturare forțată, care se pare că a consumat o parte importantă din timpul și energia actualului Ministru al justiției și a echipei sale. Președintele Curții de Apel Chișinău, după cum era și de așteptat, a fost repus în funcție de colegii săi, iar înlăturarea procurorului general a atras asupra guvernării critici acide din partea Comisiei de la Veneția. Nu este încă clar dacă guvernarea va reuși în genere să-l demită pe Stoianoglo”, a mai declarat el.

Vladislav Gribincea a comunicat că n-are motive să pună la îndoială bunele intenții ale guvernării, însă acestea nu sunt suficiente pentru reformarea unui sistem plin de probleme, ancorat în trecut, conservator și complex cum este justiția.

Cristina Gurez

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Care partid acționează cel mai bine în calitate de forță de opoziție?

    View Results

    Loading ... Loading ...