[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important27 Ianuarie 2022 06:30

Din biografia candidatului la funcția de Avocat al Poporului, Ilie Rotaru: A participat la elaborarea Constituției R. Moldova! 

Ilie Rotaru este unul dintre cei șapte candidați admiși la proba interviului în cadrul concursului pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului (Ombudsman). Potrivit CV-ului depus la Parlament, el a studiat la Universitatea de Stat din Moscova „M.V. Lomonosov” și cunoaște bine sistemul de drept al Federației Ruse și al altor țări din fosta URSS, dar și a României, informează TRIBUNA.

În 1973, Ilie Rotaru a absolvit Colegiul de Construcții din Chișinău, specialitatea – Tehnician constructor. În anul 1980 a absolvit licența în drept, la Universitatea de Stat din Moscova M.V. Lomonosov, iar în 1989 a devenit Doctor în drept, absolvind Aspirantura la Universitatea din Chișinău.

Și-a început cariera în anul 1980 în calitate de lector universitar la Catedra Drept a Universității Pedagogice din Chișinău, până în 1987.

Ulterior a avut următoarele funcții: (1987-1989) – colaborator științific la Academia de Științe a R. Moldova, Institutul de Filosofie și Drept, secția drept, (1989-1994) – șef al Direcției juridice a Ministerului Privatizării a R. Moldova, (1994-2009; 2010-2021) – avocat, Cabinet individual Baroul Iași, Baroul Avocaților din RM, Conferențiar universitar la catedra drept privat a Universității de Studii Europene din RM.

Are peste 35 de publicații științifice. În perioada 1990-1993 a participat la elaborarea Constituției Republicii Moldova și principalelor legi cu caracter economic. A prezentat Comisiei Constituționale propriul proiect. În calitate de expert în probleme de proprietate a participat la tratativele privind soarta armatei a 14 a Federației Ruse din Transnistria.

În anii 2004-2007 a ocupat funcția de director al complexului comercial „Gemeni” din Chișinău, fiind și acționar la S.A.„Gemeni”.

Cunoaște limbile: română, rusă, franceză.

Notă: TRIBUNA va publica, pe rând, toate biografiile candidaților la funcția de Avocat al Poporului.

 

Cristina Jicol

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Care partid acționează cel mai bine în calitate de forță de opoziție?

    View Results

    Loading ... Loading ...