[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important20 Ianuarie 2022 07:00

(INTERVIU) Boris Foca: Echipa „Pro Moldova” este gata de implicare în realizarea demersului comun

Boris Foca, președintele interimar al Partidului Politic „Pro Moldova”, în cadrul unui interviu pentru TRIBUNA, a vorbit despre realizările sale, Congres, vizitele în teritoriu ale echipei, dar și despre problemele cu care se confruntă în prezent Republica Moldova.

Tribuna: Ați fost ales președinte interimar al Partidului Politic „Pro Moldova” în data de 29 octombrie 2021. Ce s-a schimbat de când ați venit la cârma partidului? Ce ați reușit să realizați între timp?

Boris Foca: Venirea în partid a adus cu sine și acțiuni clare care fac și continuă să asigure un parcurs reformator atât în sensul partidului ca organism viu și mai ales ca exponent al unei voci îndurerate a poporului nostru. Schimbarea a pornit de la consolidarea organizațională a partidului, comunicarea cu oficialitățile din țară, semnalele pe care le aducem constant și dialogul purtat cu partenerii noștri politici și aici mă refer la mai mulți lideri ai partidelor extraparlamentare.

T.: Într-un interviu, pentru TRIBUNA, la câteva zile după ce ați fost ales în funcția de președinte interimar ați spus că Congresul formațiunii va avea loc maxim în 6 luni. Ați stabilit data exactă a Congresului? Ați mai luat vreo decizie – veți candida la funcția de președinte al partidului?

B.F.: Implicarea mea în acest context este mai presus de toate, asumare. Astfel, tindem să ne centrăm pe realizarea obiectivelor propuse. Congresul rămâne doar o chestiune de management organizațional politic, dar pentru că partidul este un organism viu, cu o echipă de profesioniști, integră și competentă, va face ca la acest For să decidem unanim cine va trece la cârmă. Detalii precum data, ora vom anunța neapărat mai aproape de eveniment, mai cu seamă că puterea a patra va fi anunțată prin comunicat oficial.

T.: Știm că ați demarat campania de consolidare a echipei „Pro Moldova” din teritoriu. Câte întâlniri în teritoriu ați avut până acum și ce urmează să mai întreprindeți în consolidarea partidului în acest sens?

B.F.: În scurta perioadă de când am luat interimatul partidului am reușit să mergem în lungul și latul țării, astfel important fiind pentru noi nu doar numărul vizitelor, cât prilejul de a comunica cu colegii din organizațiile teritoriale, coagulând concepții clare despre organizarea de mai departe a partidului. În cele ce urmează lucrăm asupra strategiei de dezvoltare a partidului, cu acoperirea și a părții administrative de consolidare și creștere a echipei.

T.: Per general care e atmosfera în interiorul partidului?

B.F.: Aici chiar nu voi scrie prea multe, deoarece ce avem în societate la zi, durerea oamenilor e alta decât se așteaptă și cred cei de la guvernare, indiferent că sunt membrii partidului nostru sau nu. Echipa noastră este gata de implicare în realizarea demersului comun. Speranța se păstrează de comun cu a celorlalți colegi, deci acțiunile noastre ulterioare vor alimenta setea de implicare și reformare a sistemelor prin implicarea fiecărui membru.

T.: Sunteți foarte activ pe rețelele de socializare, faceți live-uri destul de des în cadrul cărora abordați teme actuale. De unde a venit ideea de a comunica în acest fel, cum alegeți subiectele?

B.F.: Progresul tehnico-științific, dar și tendințele noului trend în comunicare ne face să fim prezenți acolo unde oamenii au comoditatea de a se informa, dialoga. Ideea a venit din necesitatea să fim cât mai prezenți, nu doar la posturile entităților media, dar și pe social media. Subiectele nu le alegem noi, guvernarea ni le sugerează și o face din tot sufletul. Nu-i posibil să trecem cu privirea peste nenumăratele gafe, scăpări, probleme pe care le face noua putere zi de zi.

T.: Cum a fost anul 2021 pentru Republica Moldova? Dar pentru partidul „Pro Moldova”?

B.F.: Pentru toți a fost un an plin de agende, sarcini și obiective care încă nu au fost aliniate scopului în sine. Pentru țară este o povară. Nu am putut păstra un cadru fix al situațiilor scăpate de sub control. Am reușit doar să adăugăm la îndatorări și noi acțiuni pe care le vom trece pentru anul viitor. Pentru partid este un an cu amprentă în calendar, întrucât schimbările și procesul de reformare politică este în toi.

T.: Care, în opinia dvs., la moment sunt cele mai mari probleme din țara noastră și ce ar trebuie să facă guvernarea în următoarea perioadă?

B.F.: Dacă ar fi să le enumăr punctual și în raport de importanța rezolvării lor, pornesc cu justiția, deci corupția, managementul pandemiei, bugetul 2022 și competența politică de funcție a celor care au împânzit importantele instituții publice. Guvernarea trebuie să acționeze țintit domeniului în stat, transparent, în rama legitimității cadrului legal, să anticipeze pe termen mediu măcar efectul pe care îl produce în societate, să comunice mai mult cu partenerii externi de dezvoltare, cu partidele extraparlamentare, cu oamenii în teritorii.

T.: Ce așteptări și planuri aveți pentru anul 2022?

B.F.: Să păstrăm cadrul democratic al țării, să muncim consolidat pentru binele poporului, să ne scutim de pandemia COVID-19, să reechilibrăm procesul educațional, să creștem familia partidului cu toți cei care împărtășesc viziunea noastră și mai ales eu personal să petrec mai mult timp cu copiii. Totodată, profit de acest prilej și tuturor concetățenilor urez La Mulți Ani, un an nou plin de reușite, un gând bun și perspectivele dorite.

T.: Vă mulțumim!

Cristina Jicol

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...