[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comentarii17 Ianuarie 2022 07:00

Opinie: Declarația ministrului Litvinenco este extrem de problematică, trebuie să-și ceară scuze

Declarația ministrului Litvinenco adresată funcționarilor de stat care își publică facturile pentru plata gazelor naturale este extrem de problematică. Pe de o parte, suntem martorii unei încercări de a restricționa libertatea de expresie. Pe de altă parte, exponenții puterii fac aluzii că va trimite ANI-ul (inspectorii de integritate) peste funcționarii critici. Declarațiile au fost făcute de analistul politic Dionis Cenușa, informează TRIBUNA.

Potrivit spuselor sale, acest lucru arată ca o amenințare cu folosirea ANI împotriva celor care critică guvernarea pentru situația din sectorul energetic – scumpirile prețului pentru gazele naturale.

„Anterior reprezentanții puterii au lansat declaratii ce aratau a intimidare a ANI-ului (cazul judecătorului constituțional Domnica Manole), acum Ministrul Litvinenco face declarații care se asemeană cu intimidarea criticilor prin intermediul ANI-ului intimidat”, a amintit expertul.

Dionis Cenușa a remarcat că din partea unui reprezentant al guvernării ar fi mai adecvată exprimarea unui semn de empatie față de cetățeni, nu o trivializare sau ridiculizare a problemei prețului ridicat la gaze naturale (chiar dacă e vorba de funcționari publici nemulțumiți).

„Mai mult ca atât, este neclar de ce guvernanții recurg la declarații auto-destructive și demonstrații de putere cu avertizări privind utilizarea instituțiilor devastat. Cel mai potrivit răspuns se ascunde în monopolul absolut asupra puterii de care se bucură PAS în prezent”, a adăugat el.

Analistul politic a spus că ministrul trebuie să-și retragă declarația și să-și ceară scuze publice, în primul rând față de votanții PAS.

„Guvernarea nu poate să-și compromită agenda de reforme prin asemenea ieșiri ale unor reprezentanți ai guvernului, care lasă de înțeles că unele instituții publice pot fi utilizate ca instrumente politice.

Minimul necesar în cazul acestui scandal este ca ministrul să se dezică de declarație.

De asemenea, cu această ocazie, societatea civilă ar putea să îi amintească guvernării că instituțiile de stat din subordinea guvernării nu pot fi intimidate (cazul lui Manole) și nici folosite în calitate de sperietori”, a subliniat Dionis Cenușa într-un comentariu publicat pe rețelele de socializare.

Cristina Gurez 

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Care partid acționează cel mai bine în calitate de forță de opoziție?

    View Results

    Loading ... Loading ...