[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important11 Ianuarie 2022 07:00

(INTERVIU) Andrian Candu: Se schimbă tendințele investiționale și viața noastră de zi cu zi se va transforma

Andrian Candu, fost Președinte al Parlamentului, ex-președinte al Partidului „Pro Moldova”, a revenit în domeniul afacerilor și are planuri mari nu doar la nivel național, dar și regional. În cadrul unui interviu pentru TRIBUNA, el a vorbit despre noile sale activități, despre echipa sa, dar și despre ce-și dorește să implementeze.

TRIBUNA: Domnule Candu, la mulți ani și un 2022 productiv! Înainte de a vă întreba cu ce vă ocupați, care au fost activitățile în ultima jumătate de an, de când ați predat ștafeta conducerii de partid și v-ați retras din politică, sau din politica activă, aș vrea să vă întreb cum ați petrecut sărbătorile de iarnă și ați întâlnit Anul Nou?

Andrian Candu: La mulți ani! Cu această ocazie, aș vrea să felicit toți conaționalii și să le urez ca anul în care am pășit să aducă liniște și împliniri frumoase.

Ca de obicei, și așa cum se cuvine, sărbătorile le-am petrecut alături de familie, cu soția și copiii. Tradițional, în fiecare an, Crăciunul îl sărbătoream în Cehia, iar de Revelion obișnuiam să fim cu familia la Chișinău. În acest an, însă, în familie am avut trei cazuri de COVID, inclusiv eu am fost din nou infectat, deși am mai fost bolnav de COVID și sunt vaccinat cu două doze. Din această cauză, am stat în izolare, carantină, iar sărbătorile de iarnă le-am petrecut în compania literaturii, vizionând filme, dar și lucrând la distanță.

T.: Ați trecut greu prin COVID, cum vă simțiți acum?

A.C.: Sunt bine, vă mulțumesc. Am avut o formă ușoară de COVID, ca și ceilalți din familie, deoarece suntem vaccinați și respectăm un regim care ne ajută să avem imunitate bună prin sport, multă mișcare, vitamine și bună dispoziție.

T.: Domnule Candu, revenind totuși la activități, imediat după ce ați renunțat la șefia Partidului „PRO Moldova” ați declarat că vă veți dedica unor proiecte noi, în domeniul afacerilor. Cum vă descurcați, aveți deja rezultate și, dacă nu este un secret, în ce domeniu anume vă specializați?

A.C.: În această perioadă, de aproape jumătate de an, am reușit să identificăm anumite oportunități regionale în câteva domenii. Este adevărat că am călătorit mult pentru a înțelege mai bine cum stau lucrurile pe „terenul oportunităților”. În această misiune, am tot circulat între Chișinău, București și Praga, și alte câteva capitale europene, pentru a descoperi sau redescoperi oportunitățile, dar și pentru a identifica echipe partenere în câteva domenii de bază.

T.: Și care sunt aceste domenii? Despre ce oportunități putem vorbi? Ați reușit să formați și echipe?

A.C.: În primul rând, merită să menționez că am o echipă deosebită, specializată în domeniul comunicării și relațiilor publice. O echipă care m-a însoțit și în viața politică, dar acum excelează în partea de afaceri.

Așadar, la ora actuală, mă pot bucura de existența unei echipe foarte bună, care prestează servicii de comunicare de 360 de grade, atât în Moldova, cât și la nivel regional, unde acționăm în colaborare, parteneriat, cu câteva echipe excelente din domeniul PR și comunicare.

T.: Deci, domeniul comunicării este unul dintre cele în care ați reușit să formați echipă și să aveți deja proiecte. Mai sunt altele?

A.C.: Sigur, un alt domeniu extrem de atractiv, care e la etapa de dezvoltare, este domeniul tehnologiilor informaționale, mai ales cele legate de implementarea metodelor blockchain, inteligență artificială și realitate virtuală. Dacă e să ne referim la sistemele construite pe blockchain, nici nu vă închipuiți ce pot oferi noile metode de utilizare a ceea ce numesc specialiștii NFT-uri (non fungible token) sau tokenizarea. Token-urile sunt folosite tot mai mult în diverse industrii, de la colecțiile de artă, industria energetică, domeniul imobiliar, până la disputele și valorificarea creanțelor juridice. Este un domeniu ce excelează prin oportunități, mai ales că vorbim despre tendințe globale.

T.: Cam dificil și complicat este acest domeniu, mai ales pentru cei mai puțin versați în tehnologii…

A.C.: Este adevărat. Pe de altă parte, însă, este o tendință globală, care ia amploare și trebuie să ținem pasul acestor novații.

T.: Vă referiți la tot ce înseamnă criptovalută?

A.C.: Și da, și nu. Criptovalutele sunt doar instrumente de plată, sunt doar monede în spatele cărora stau unele formule și algoritmi, în mare parte. Token-urile sunt, însă, atât instrumente de plată, inclusiv modalități de finanțare, metode de plată pentru consum, numite în engleză „utility tokens”, cât și mecanisme de deținere a dreptului de proprietate, de la valori mobiliare până la cele imobiliare, denumite „equity tokens”. Pentru a înțelege mai bine, vă dau câteva descrieri de situații.

De exemplu, nu vă permiteți să dețineți proprietatea unei colecții de artă sau să dețineți o lucrare a lui Picasso. În același timp, există un fond ce deține o colecție de artă, inclusiv digitală, iar acel fond emite token-uri digitale, un fel de acțiuni virtuale, iar dumneavoastră investiți în acel fond, cumpărând token-uri, indiferent cât de mică ar fi investiția. Astfel, deveniți coproprietar al acelei colecții, chiar și cu 100 de euro investiți. Token-ul deținut va crește în valoare, probabil veți obține și dividende, iar când veți dori puteți vinde participațiunea pe care o dețineți foarte ușor, prin utilizarea contractelor „smart”.

Un alt exemplu ține de domeniul imobiliar, unde token-urile pot fi exprimate în metri pătrați. De exemplu, 1 token este echivalentul la 1 m.p. Astfel, cumpărând 10 token-uri, cumpărați 10 m.p. într-un centru comercial care, apropos, poate fi la Londra, Viena, Dubai, București sau oriunde în altă parte a lumii. Vorbim despre amplasamente și, respectiv, investiții globale.

Cu alte cuvinte, investiția prin tokenizare vă permite să stați la Chișinău și, cu sume minime, să dețineți în proprietate unele suprafețe în centre comerciale amplasate la sute sau chiar mii de kilometri.

T.: Pare că povestiți scene din romanele Science Fiction.

A.C.: Aparent doar pare complicat sau departe de cotidienele noastre. Tehnologiile avansează pe zi ce trece și noi toți trebuie, chiar suntem obligați, să ținem pasul cu noile tendințe, căci veți vedea că, în următorii ani, piețele financiare globale se vor transforma. Se schimbă tendințele investiționale și viața noastră de zi cu zi se va transforma.

T.: Și aveți deja proiecte în desfășurare în acest domeniu?

A.C.: Suntem la început de cale, dar sunt deja câteva proiecte în desfășurare, la nivel regional. Sper foarte mult să reușim și acasă, în Moldova, deoarece avem un potențial deosebit de mare prin specialiștii în domeniul IT, dar și prin legislația și Parcurile IT, pe care am reușit să le creăm.

Mai sunt câteva ajustări ce merită și trebuie să fie făcute în legislația noastră, astfel încât să poată fi desfășurate multe proiecte globale prin folosirea metodelor blockchain și tokenizare. Sper că și actuala guvernare va reacționa la cerințele pieței pentru a completa legislația, să anticipeze unele procese de dezvoltare pentru a fi în pas cu schimbările și nu în urma lor.  

T.: Vă mulțumesc pentru aceste explicații și exemple. Într-adevăr, domeniul tehnologiilor informaționale pare a fi printre cele mai importante și de viitor și ar trebui cu toții să înțelegem această bucătărie… În ce alt domeniu ați identificat oportunități?

A.C.: Lucrăm la stabilirea unor parteneriate și pe dimensiunea capitalului uman sau resurselor umane, cum se obișnuiește să se spună. Foarte curând deja vom avea câteva proiecte regionale în acest domeniu.

T.: Când spuneți „regional”, la ce va referiți?

A.C.: La faptul că, împreună cu echipa sau echipele cu care colaborăm, dezvoltăm proiecte în mai multe țări, fără să ținem cont de frontiere. Suntem flexibili, dinamici și acționăm cu determinare.

T.: Ați menționat România și că ați călătorit și la București. Aveți și acolo echipă, sunt domenii pe care le explorați?

A.C.: Sigur, România are un potențial mare și, evident, oportunități sunt mai multe. De exemplu, sunt multe posibilități de finanțare din partea Guvernului României, prin mai multe mecanisme, precum este ajutorul de stat, dar și pe liniile de finanțare din partea Uniunii Europene. Dacă ați vrea să lansați o afacere în România, împreună cu echipele cu care colaborăm, am putea să vă asistăm la toate etapele: de la analiza fezabilității acelui proiect/idee, până la pregătirea dosarului pentru obținerea finanțării. Și apropos, atenție, sunt domenii în care se poate obține până la 50% finanțare sub formă de ajutor rambursabil și/sau nerambursabil. Cu alte cuvinte, sunt oportunități foarte mari astăzi ce pot fi valorificate, inclusiv de businessul din Moldova.

T.: Deci, dacă aș vrea să lansez o afacere în România, mă puteți asista?

A.C.: Sigur, cu mare plăcere, și nu doar în România. De fapt, motto-ul echipei mele, dar și al echipelor cu care am stabilit parteneriate și relații de colaborare este că „Totul este posibil. Sunt soluții pentru orice problemă. Spune-mi dificultatea pe care o ai și noi identificăm soluția potrivită”, de la consultanță corporativă, management eficient, optimizare fiscală, evaluare a resurselor umane, până la investigații și recuperare de active.

T.: Foarte larg spectru al domeniilor care vă preocupă și ce încercați să dezvoltați. Cum rămâne însă cu politica mare? Am observat că din moment ce ați renunțat la funcția de președinte al „PRO Moldova” nu ați mai apărut public, nu ați mai postat nimic pe rețele de socializare și, respectiv, nu v-ați exprimat în niciun fel pe subiectele de actualitate. Chiar nu vă mai interesează politica mare?

A.C.: Atunci când am luat decizia de a pune punct activității politice, și mai ales de a mă retrage de la președinția partidului, am decis și să nu mă expun pe problemele actuale ce au vreo tangență cu politicul. Nu poți construi afaceri, dezvolta proiecte ce presupun dedicare și implicare 24 de ore și, mai ales, în formarea de echipe, care, apropos, pot avea viziuni politice diferite, și, în același timp, să rămâi angajat politic.

Asta nu înseamnă, însă, că nu mă interesează subiectele de actualitate și că nu urmăresc evenimentele care, la urma urmei, au și un impact asupra vieții noastre și ar putea avea un impact asupra proiectelor la care lucrez. Sigur că am urmărit și criza gazelor, și așa numitele soluții găsite. Sigur că urmăresc cum este schimbată legislația, mai ales în domeniul economic, cum este administrată pandemia, cum cresc prețurile și, mai mult, estimez că în acest an vom avea o inflație mare. Însă, la ora actuală, rămân doar un consumator de știri și am renunțat la rolul de a genera știri.

T.: Totuși, domnule Candu, ați fost foarte activ în politica mare, în ultimii 10 ani, aveți și o experiență bogată. Cum apreciați actul guvernării?

A.C.: Mă voi abține să comentez sau să dau note. Sunt unele abordări bune și altele mai puțin bune. În final, noi, toți cetățenii țării, vom fi implicați într-un exercițiu de evaluare și noi toți, la următoarele alegeri, vom da note. Este important să înțelegem și să evaluăm guvernarea corect, după rezultate, nu după intenții anunțate sau promisiuni.

Astfel precum spune motto-ul organizației prestigioase „Societatea Regală” din Marea Britanie – „Nullius in verba” – nu crede în vorbe, în cele „dictate” sau impuse de autoritate, dar verifică și analizează faptele, mai ales prin comparație.

T.: Vă mulțumesc pentru acest interviu și sper foarte mult să mai avem ocazia să discutăm și să ne comunicați despre reușitele dumneavoastră și ale echipei.

A.C.: Și eu vă mulțumesc și vă zic pe curând!

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...