[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comentarii20 Decembrie 2021 06:00

Dionis Cenușa: Din păcate, UE și alți actori occidentali au trecut cu vederea opinia critică a Comisiei de la Veneția

Analistul politic Dionis Cenușa a venit cu o opinie cu privire la faptul că, „Comisia de la Veneția a spus printre alte că legea procuraturii modificată de guvernarea PAS oferă o influență excesivă președintelui în procesul de evaluare a procurorului”, informează TRIBUNA.
„Cu alte cuvinte, legea a fost modificată în așa fel că Președintele Sandu (lăudată la Bruxelles pentru aspirațiile în domeniul statului de drept) are pârghii imense în legătură cu procesul de evaluare a procurorului – inițierea procedurii de evaluare, delegarea unui membru în comisia de evaluare, numirea unui membru în compoziția Consiliului Procurorilor”, a declarat el.
Expertul a spus că, acesta este doar unul dintre multiplele aspecte criticate de Comisia de la Veneția în legătură cu noua lege a procuraturii și clauza privind evaluarea procurorului.
„Apropo, readuc în atenție faptul că modul defectuos în care a fost modificată legea procuraturii în August 2021 (de către PAS), din motive necunoscute, nu a fost reflectat deloc în Raportul UE privind implementarea Acordului de Asociere (lucru despre care am scris anterior)”, a adăugat liderul de opinie, pe Facebook.
În fine – a concluzionat Dionis Cenușa – Comisia de la Veneția nu este deloc inspirată de modul cum a fost modificată legea procuraturii. „Dacă să lăsam la o parte jargoanele legalistice, atunci vedem că Comisia exprimă îngrijorări credibile și justificate legate de riscul politizării proceselor în jurul procuraturii. Dar, din păcate, UE și alți actori occidentali, care de regulă fac uz activ de documentele Comisiei, au trecut cu vederea opinia critică a Comisiei”, a subliniat el.
Cristina Gurez
Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...