[ X ]
[ X ]
Important5 Decembrie 2021 08:00

Dezamăgirile lunii noiembrie

Președintele interimar al Partidului „Pro Moldova”, Boris Foca, în cadrul unui video pe o rețea socială, a enumerat gafele lunii noiembrie făcute de actuala guvernare a Republicii Moldova și le-a numit „dezamăgirile lunii noiembrie”, informează TRIBUNA.

„Doar în 30 de zile am fost martori cum a fost demis un director CNA, cum în scurt timp televiziunea națională a venit sub conducerea directă a Parlamentului și cum Parlamentul, într-o fracțiune de secundă și-a schimbat directorul la televiziunea națională. De aici, noi ca și opoziție, ne apare acea problemă de bază:

Stimați guvernanți, dar în clipa și în cazul în care va greși PAS, cine va lua atitudine, cine dintre organele de forță vor fi corecte și vor manifesta echidistant munca vizavi de guvernare? Cine din presa națională va putea fi echidistant față de ceea ce se întâmplă în societate. Eu și colegii mei din Partidul „Pro Moldova” am catalogat-o ca și una dintre primele gafe ale guvernării din luna noiembrie”, a declarat Boris Foca.

Potrivit lui, o altă problemă a fost când Premierul Natalia Gavrilița a făcut acel clivaj între persoane fizice și persoane juridice, din moment ce întreprinderile mici și mijlocii sunt motorul economiei noastre naționale.

„Nu mi se pare corect ca un ditamai segment de 80% să fie pur și simplu uitat într-o situație de criză în care suntem noi. De ce într-o criză economică, COVID – vă permiteți luxul de a investi bani mai mult în zona de consum? Cu siguranță fiecare cetățean trebuie ajutat, dar pe de altă parte poate că ar trebui de făcut acest lucru un pic altfel, ar trebui de consultat țările europene cum s-au confruntat cu criza economică și cum se mai luptă?”, a menționat el.

Din punct de vedere economic, Foca a specificat că este o eroare ceea ce s-a produs cu zona de compensații, când s-a alocat aproape un miliard și jumătate din Bugetul național în ideea compensării. „Soluția pe care am văzut-o noi a fost de a interveni însăși la intrarea gazului în RM, dacă interveneam acolo cu compensații cu siguranță inclusiv întreprinderile aveau un preț mai scăzut pe segmentul de gaze”, a precizat Boris Foca.

Totodată, el a spus că, un alt subiect este și problema livrării gazelor naturale pentru Republica Moldova. „Ne-am trezit în prag de iarnă fără un contract clar de livrare a gazelor naturale, fără un preț clar stabilit. Guvernarea trebuia să-și asume încă de la început că problema aceasta este a Guvernului. De ce ne bucurăm acum? De faptul că nu vom achita 1100$? Ne bucurăm pentru faptul că practic nu vom implementa încă cinci ani pachetul energetic 3 sau ne bucurăm pentru faptul că am construit o conductă funcțională între România și Republica Moldova și o punem în așteptare. Noi, cei din „Pro Moldova”, suntem convinși că lucrurile trebuiau făcute totalmente altfel și dacă am fi fost noi la guvernare cu siguranță am fi avut un preț mult mai decent pentru mia de metri cubi”, a precizat el.

La final, Boris Foca a vorbit și despre problema majorării pensiilor:  „Am avut o majorare de pensie care nu s-a implementat la toate pensiile, ci doar la cele care trebuiau ajustate la plafonul de 2000 de lei. Foarte bine că ați făcut acest lucru, dar pe de altă parte – de ce nu ați putut plafona și prețurile ca să nu explodeze? La ce te mai ajută 200 lei majorare la pensie, când tu ai de achitat în plus 1500?”, a concluzionat Foca.

Cristina Jicol

 

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...