[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important5 Decembrie 2021 10:00

TOP-5 evenimente politice care vor marca sfârșitul anului 2021

Ultima lună din an pare să fie una plină, cu hotărâri și schimbări importante, dar și cu evenimente care vor genera discuții. TRIBUNA a decis să anticipeze puțin lucrurile și să elaboreze un clasament al 5 evenimente așteptate și sonore la final de an în politica autohtonă.

  1. Alegerea noii conduceri a Platformei DA

Congresul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) este unul dintre evenimentele care cu siguranță va marca nu doar luna decembrie, dar și politica moldovenească, or, în cadrul acestei ședințe, urmează să fie aleasă noua conducere a formațiunii, asta după ce președintele și vicepreședinții au demisionat imediat după alegerile din iulie curent. Pe buzele multora stă întrebarea dacă revine Andrei Năstase în fruntea Platformei, iar până la răspunsul clar au rămas zile numărate.

  1. Retragerea lui Igor Dodon din fruntea PSRM

Igor Dodon a anunțat că se retrage de la șefia Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și, astfel, a cerut să fie convocat Congresul formațiunii. Evenimentul va avea loc la 18 decembrie și-n cadrul acestuia vor fi mai multe noutăți, or Igor Dodon a spus că a propus ca partidul să nu mai fie condus de un președinte, ci de un organ colegial.

  1. Rezultatele alegerilor pentru Primăria Bălți

Pronunțarea rezultatelor turului doi al alegerilor locale noi care are loc astăzi în 6 localități, inclusiv Bălți, este cu siguranță un eveniment foarte așteptat de o bună parte a societății, dovadă fiind discuțiile intense din ultimele zile ce au fost stârnite de recentele hotărâri ale instituțiilor de stat. Or, deocamdată deznodământul scrutinului din capitala de nord a țării e greu de anticipat.

  1. 1 an de mandat al Președintelui

La 24 decembrie 2021 Maia Sandu va marca 1 an de când a fost învestită în funcția de Președinte al Republicii Moldova. Cel mai probabil atunci va veni cu un raport de activitate, așa cum a făcut-o și la 6 luni, iar comentariile experților, susținătorilor și criticilor pe marginea primului an al șefului statului cu siguranță vor fi, și nu puține, așa că este clar unul dintre evenimentele care va marca finalul anului.

  1. Alegerea președintelui APG

Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) a fost constituită la 13 noiembrie curent, urmare a validării rezultatelor alegerilor desfășurate în două tururi – 19 septembrie și 3 octombrie. Totuși, după 6 tentative, președintele Adunării așa și nu a fost ales și deocamdată nu se vorbește despre vreun consens în această privință, astfel, că încheierea acestui proces va fi un eveniment care va marca ultima lună a lui 2021, dar și începutul activității propriu-zise a APG.

Sondaj

  • Care partid acționează cel mai bine în calitate de forță de opoziție?

    View Results

    Loading ... Loading ...