[ X ]
[ X ]
Comentarii3 Decembrie 2021 07:00

De ce a apărut apelul la grevă pe agenda avocaților din țara noastră

Alexandru Țurcan, prodecanul Baroului Chișinău, a explicat de ce pe agenda avocaților din țara noastră a apărut apelul la grevă, urmare a votării în prima lectură a proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2022, ce prevede că taxa anuală fixă pe care vor trebui să o achite avocații, notarii, executorii judecătorești va fi de 27 481 lei, mai mult cu peste 3000 de lei decât în acest an, informează TRIBUNA.

Potrivit spuselor sale, până în 2021, contribuțiile anuale acordau avocaților plătitori dreptul numai la pensie minimă pentru limita de vârstă și ajutor de deces, fără careva alte drepturi sociale, iar din acest an „pentru avocați și alte profesii juridice (notari, executori judecătorești, etc.), contrar practicii internaționale de impunere cu plăți sociale, a fost creată o categorie distinctă de plătitori de prime de asigurare socială, cu lărgirea (practic inaccesibilă și foarte discutabilă) a spectrului de prestații sociale, în felul următor:

Anul 2021 – 24255 lei/an

Anul 2022 – 27481 lei/an (proiect de lege adoptat de parlament în prima lectură)”.

„Majorarea de la 24255 până la 27481 este o majorare a unei plăți contributive cu tocmai 14% pe an. Anume din acest motiv apelul la grevă a reapărut pe agenda avocaților din țara noastră”, a declarat Țurcan, într-un editorial publicat pe bizlaw.md.

Potrivit spuselor sale, dacă se va păstra acest ritm anual de majorare a taxelor sociale, atunci la scurgerea următorului deceniu, avocații vor plăti deja 100.000 lei/an.

„Dacă avocatul va avea de plătit 100.000 lei/an numai pentru asigurare socială, atunci cât va avea de plătit clientul pentru o ședință de judecată, pentru o acțiune procesuală sau pentru o simplă consultație?”, a întrebat el.

E de menționat că, în spațiul public, mai mulți avocați au criticat propunerea Guvernului ce prevede majorarea taxelor pentru 2022. 

Cristina Gurez

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Care partid acționează cel mai bine în calitate de forță de opoziție?

    View Results

    Loading ... Loading ...