[ X ]
[ X ]
Important27 Noiembrie 2021 09:00

Politician: În următorii 3-4 ani vom ajunge la situația când majoritatea populației R. Moldova va avea și cetățenie română

Fostul deputat Valeriu Munteanu afirmă că în următorii 3-4 ani vom ajunge cu siguranță la situația când majoritatea populației Republicii Moldova va avea și cetățenie română, informează TRIBUNA.

Politicianul a precizat că, conform unei informații (oficiale) recente primite de Lucian Nicolae BODE, pe atunci (și) ministru interimar al justiției, în perioada 01 01 2010 – 05 11 2021, 1 027 091 persoane (dintre care 746.695 adulți și 280.396 minori) cetățeni ai Republicii Moldova au primit cetățenia României.

„Conform Biroului Național de Statistică de la Chișinău la 1 ianuarie 2021, numărul populației cu reședință obișnuită (fără populația din stânga Nistrului) reprezenta 2.6 milioane de oameni. Astfel, numărul celor care au obținut cetățenie română în ultimii 11 ani (1 027 091 persoane) reprezintă 39,5% din numărul populației. Dar trebuie să spunem că aici nu sunt incluși cei care au obținut cetățenia română între 1991 – 2009. Mai mult decât atât conform informațiilor accesibile există câteva sute de mii de dosare de cetățenie (română) în așteptare, depuse în ultimii 3 ani.

Astfel, în următorii 3-4 ani vom ajunge cu siguranță la situația când majoritatea populației Republicii Moldova va avea și cetățenie română. Cred că ar fi o premieră la nivel european și poate chiar la nivel mondial, ori situația celor două state românești este cu adevărat deosebită de alte astfel de „vecinătăți””, a notat el, într-o postare pe Facebook.

Când (și cât) ajungem la 50% cetățeni ai Republicii Moldova cu cetățenie română – a remarcat Valeriu Munteanu – „cu siguranță, din iluziile recurente și romantice, în care ne îmbăiem acum, conform cărora „coada poate da din câine” nu va mai rămâne absolut nimic, nici populism, nici moldovenism, nici anti-românism, iar în loc nu putem să punem decât UNIREA.”

 

Cristina Gurez

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Care partid acționează cel mai bine în calitate de forță de opoziție?

    View Results

    Loading ... Loading ...