[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comentarii27 Noiembrie 2021 07:00

Jurnalist: Spusele vicepremierului trezesc îngrijorare... Știu că nu există nici un motiv obiectiv pentru anularea rezultatelor alegerilor de la Bălți

Jurnalistul Victor Nichituș, în cel mai recent editorial al său, a făcute referire la faptul că secretarul general al PAS, Andrei Spânu, a declarat, la 25 noiembrie, în cadrul unei emisiuni de televiziune că rezultatele alegerilor locale noi desfășurate în municipiul Bălți nu au fost corecte, și a menționat că nu există niciun motiv pentru anularea rezultatelor alegerilor din 21 noiembrie curent, informează TRIBUNA.

El a notat că Spînu a declarat că nu ar rămâne uimit dacă, „în urma unor probe prezentate, Marina Tauber va fi exclusă din cursa electorală de la Bălți.“

„Dacă în spațiul public nu ar fi apărut declarațiile vicepremierul Spânu, nu m-aș fi întors asupra rezultatului electoral din Bălți, din punctul meu de vedere, rezultatul este clar: Marina Tauber are toate șansele să ajungă primar în Bălți. Spusele vicepremierului Republicii Moldova trezesc însă îngrijorare: un înalt oficial al statului afirmă că alegerile locale din Bălți nu au fost desfășurate corect, convingere exprimată în lipsa unei constatări în acest sens a autorității electorale centrale. Comisia Electorală Centrală nu a exprimat nici un punct de vedere în care s-ar constata incorectitudinea desfășurării alegerilor locale în turul întâi la Bălți.

Mai mult, Promo-Lex, organizație specializată în monitorizarea procesului electoral, situată deasupra oricăror bănuieli de partizanat, prin vocea lui Nicolae Panfil, a spus că alegerile locale din 21 noiembrie au fost organizate eficient și au fost valabile în toate cele 15 localități, inclusiv în municipiul Bălți…”, a menționat jurnalistul.

Potrivit spuselor sale, declarația făcută de Spînu poartă greutatea funcției deținute în statul moldovean de domnia sa, cea de vicepremier, și poate fi interpretată, atât de actorii politici implicați în cursa electorală, cât și de instituțiile internaționale care observă desfășurarea alegerilor, ca un amestec în procesul electoral.

„În condițiile în care alegerile nu s-au încheiat, sugestia indirectă făcută de Andrei Spânu, la o posibilă anulare a rezultatului alegerilor, trimite cu gândul la un precedent existent în Republica Moldova, cel al anulării rezultatului alegerilor din municipiul Chișinău de către o instanță de judecată aflată în siajul lui Plahotniuc. Nu vreau să cred că s-ar putea întâmpla așa ceva. Ar însemna că nu există nici o deosebire între metodele folosite de fostul lider al PDM și cele pe care le sugerează secretarul general al PAS. Sunt însă de acord că, în momentul existenței unor încălcări din partea oricărui concurent electoral, Comisia Electorală Centrală are dreptul să se exprime asupra rezultatului iar instituțiile statului, dacă sunt probe concrete, să îl anuleze”, a mai scris liderul de opinie, adăugând:

„Nu știu cum se va desfășura la data de 5 decembrie votarea în municipiul Bălți. Știu însă că nu există nici un motiv obiectiv pentru anularea rezultatului obținut de Marina Tauber în turul întâi al alegerilor locale din Bălți.

Așa că, atenție la neatenția exprimărilor publice.”

 

Cristina Gurez

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Care partid acționează cel mai bine în calitate de forță de opoziție?

    View Results

    Loading ... Loading ...