[ X ]
[ X ]
Important21 Noiembrie 2021 10:00

TOP-5 inițiative de rezonanță în justiție-anticorupție votate de majoritatea parlamentară

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), care constituie actuala majoritate parlamentară, de la validarea mandatului noului Parlament, și-a declarat drept priorități lupta cu corupția și reforma justiției, astfel că, până acum, a înaintat mai multe inițiative de rezonanță, unele fiind deja și votate. TRIBUNA a analizat proiectele propuse ce vizează reforma justiției și domeniul anticorupție și a elaborat un clasament al celor care au stârnit cele mai multe discuții.

  1. Evaluarea performanțelor Procurorului General

Primul și cel mai discutat a fost și este proiectul de lege ce ține de modificarea Legii cu privire la Procuratură, care a fost votat la 24 august curent în lectura finală. Documentul prevede instituirea mecanismului de evaluare a performanțelor Procurorului General – lucru solicitat deja de șeful statului și acceptat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), care va examina raportul comisiei de evaluare a performanțelor Procurorului General. În rezultatul examinării, va fi o hotărâre cu privire la acordarea unuia din următoarele calificative: „excelent”, „bine”, „nesatisfăcător”. Dacă rezultatul va fi „nesatisfăcător”, atunci CSP va propune Președintelui eliberarea din funcție a Procurorului General.

  1. Alegerea directorului CNA de Parlament

O altă inițiativă legislativă propusă și votată în lectură finală, la 24 august curent, și mult discutată e cea privind modificarea articolului 8 din Legea cu privire la Centrul Național Anticorupție (CNA). Documentul prevede că directorul CNA nu va mai fi numit în funcție prin concurs, ci de Parlament cu votul majorității deputaților aleși, la propunerea a cel puțin 20 de parlamentari. Totodată, în lectura finală, a fost acceptat amendamentul ce prevede că revocarea din funcție a directorului se dispune, cu votul majorității deputaților aleși, la propunerea a cel puțin unei treimi din numărul deputaților aleși, cu avizul pozitiv al Comisiei juridice, numiri și imunități. Proiectul descrie și cazurile de revocare.

  1. Inițierea controlului parlamentar asupra CNA

Un alt proiect al majorității din Parlament, care a stârnit reacții, vizează inițierea controlului parlamentar asupra activității CNA. Acesta a fost adoptat la 9 septembrie 2021 și prevedea evaluarea activității Centrului în domeniul prevenirii și combaterii corupției, a actelor conexe corupției și a faptelor de comportament corupțional. Astfel, raportul de activitate al CNA pentru perioada ianuarie 2016-2021 a fost audiat deja și respins cu votul a 56 de deputați la 18 noiembrie curent, care au constatat că, „Centrul Național Anticorupție nu a fost independent în activitatea sa”. Imediat Parlamentul l-a revocat din funcție pe directorul Centrului

  1. Modificări cu privire la controlul averilor

Modificările Legii cu privire la Autoritatea Națională de Integritate și a Legii privind declararea averii și a intereselor personale au fost aprobate în lectura a doua, cu votul a 57 de deputați, la 7 octombrie. Documentul propus de PAS are scopul de a perfecționa cadrul legislativ privind funcționarea ANI și de a preveni conflictele de interese și de incompatibilitate în rândul persoanelor care exercită funcții publice sau de demnitate publică. Proiectul prevede, printre altele, extinderea controlului averii și intereselor personale asupra soțului/soției, părinților/socrilor și copiilor persoanei supuse controlului.

  1. Fortificarea rolului CSM

O altă inițiativă propusă de PAS și votată în lectura a doua la 30 septembrie 2021 e cea care prevede ca președintele interimar al Curții Supreme de Justiție și vicepreședintele instituției vor fi desemnați de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Scopul proiectului este fortificarea rolului Consiliului Superior al Magistraturii. Până acum, președintele interimar al Curții Supreme de Justiției era desemnat în funcție de vârstă.

 

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...