Analistul politic Ion Tăbârță, în cadrul unui interviu pentru TRIBUNA, a vorbit despre realizările și provocările Guvernului Gavrilița în primele 100 de zile, atmosfera din societate și acțiunile pe care ar trebuie să le întreprindă Cabinetul în viitorul apropiat.
TRIBUNA: Cum apreciați activitatea Guvernului Gavrilița, a guvernării în general, în primele 100 de zile?
Ion Tăbârță: A fost o perioadă complicată, pentru că problemele cronice din Republica Moldova rămân în continuare unele persistente, dar, totodată, s-a văzut lipsa de experiență și de memorie instituțională a echipei guvernamentale. La aceste probleme, de la instituirea Guvernului, a mai apărut în toamnă încă una – serioasă, și anume criza energetică. În cele 100 de zile Guvernul a încercat cumva să manevreze situația, totodată, acomodându-se la necesitățile și cerințele funcției guvernamentale.
T.: Care, în opinia dvs., au fost/sunt cele mai mari provocări pentru Cabinetul de miniștri și de ce?
I.T.: Sunt multe probleme. Cred că, una dintre cele mai acute se referă la pandemie – care nicăieri nu a dispărut și a reizbucnit, fiind acum, toamna, un val puternic. Al doilea moment complicat, deja unul de lungă durată – înrădăcinat în Republica Moldova, e necesitatea de a curăți instituțiile statului, care în perioada 2016-2019 au fost profund afectate de regimul oligarhic. A treia mare provocare a fost criza energetică și aici au fost văzute eforturile Guvernului Gavrilița, în mod special ale ministrului Spînu, care a negociat contractul.
T.: Care ar fi cele mai importante realizări ale noului Guvern, evident dacă putem vorbi de realizări la această etapă?
I.T.: Este prea devreme să vorbim de careva realizări, dar probabil cea mai mare realizare e faptul să s-a reușit deblocarea relațiilor cu partenerii externi, deși relația cu Federația Rusă încă rămâne restantă. La capitolul politică externă e de menționat faptul că mai degrabă e meritul Președinției, cu toate că trebuie și remarcat efortul consistent și prodigios al ministrului Popescu.
O altă realizare a Guvernului ar fi legea ce se referă la creșterea pensiilor.
T.: Cum considerați – care sunt minusurile/problemele acestui Cabinet, la care ar trebui să se lucreze cât mai curând?
I.T.: Minusuri sunt multe, dar toate acestea mai degrabă se referă la faptul că Guvernul deocamdată, cel puțin ca percepție, nu are o strategie clară de acțiuni pentru a realiza principalele promisiuni.
Principala promisiune desigur se referă la reformarea justiției și aici trebuie să recunoaștem că Guvernul cam a oscilat în unele situații și chiar s-a împotmolit.
Aceeași situație e și la curățarea instituțiilor statului. Deși trebuie să remarcăm anumite succese ale Guvernului prin această autoevaluare ce-i permite la moment să demareze procedura de curățare a instituțiilor, însă desigur sunt mai multe întrebări la modul cum se face lucrul acesta.
Și un alt aspect e comunicarea, mai degrabă deficitul de comunicare. Trebuie să recunoaștem că, actuala guvernare nu stă prea bine la capitolul comunicare cu cetățenii, cu societatea civilă, cu opinia publică în general.
T.: De obicei, primele 100 de zile sunt oferite guvernării pentru a se adapta, nu sunt pentru critică. Totuși, acest Guvern a primit critici și-n această perioadă… cum explicați acest lucru?
I.T.: De fapt, Guvernul actual nu a avut parte de cele 100 zile grațiere, care de fapt e o perioadă de acomodare în funcții, când cei care au venit la guvernare trebuie să se dumirească și să facă ordine în instituțiile pe care le au în gestiune.
Aceasta se explică prin faptul că ei au ridicat ștacheta sus și au promis schimbări cât mai rapide. Iată de ce avem cerințe în creștere și în permanență de la cetățeni.
Desigur avem critici de la oponenții politici – ei au fost înfrânți fără drept de apel de PAS la alegeri. Anume criticile venite din stânga, de la socialiști, mai degrabă sunt populisme alimentate cu frustrările eșecurilor politice personale ale Igor Dodon în fața Maiei Sandu.
Criticile de dreapta, precum și cele venite de la societatea civilă, de multe de ori sunt pertinente și PAS ar trebui să țină cont de ele pentru a crește consistența actului guvernării. Dacă partidul de guvernare va ține cont de aceste critici, atunci va beneficia de expertiză pe sectoarele unde are nevoie.
T.: Cum apreciați atmosfera din societate la moment? În opinia dvs., guvernarea, după primele 100 de zile continuă să se bucure de aceeași susținere ca-n ziua alegerilor sau deja putem constata anumite schimbări de atitudine? Au cetățenii răbdare suficientă pentru a vedea în realitate promisiunile făcute în campania electorală?
I.T.: Atmosfera în societate deocamdată e una destul de liniștită, dar trebuie să luăm în calcul că au trecut puține zile de la învestirea Guvernului și nu putem să vorbim că s-au produs schimbări majore – atât în ceea ce ține de o îmbunătățire a lucrurilor în Republica Moldova, e mai degrabă vorba de anumite inițieri, cât și nu avem un prim impact al facturilor ce vor veni în urma scumpirilor din domeniul energetic. De aceea deocamdată nu putem să testăm care e atmosfera.
Desigur că s-a trecut din euforia din ziua alegerilor, este clar că Guvernul acesta este și el unul pământean, din oameni normali, nu e format de extratereștri, dar ce putem să remarcăm e faptul că, capitolul de integritate al acestui Cabinet încă nu ne permite să avem dubii că ar promova unele politici în folosul anumitor grupuri, în interese personale, cel puțin deocamdată. Dar dacă vor lipsi rezultatele, trebuie să ne așteptăm că vor crește și criticile la adresa sa.
Deocamdată avem anumite nemulțumiri pe fonul obiectiv de acum din societate, dar nu excludem că vor crește și vor căpăta în consistență în luna noiembrie sau decembrie când vor apărea primele facturi și vom avea un lanț de scumpiri la produse. Atunci probabil cei care din motive obiective acordă un credit de încredere actualei guvernări vor începe pe față să manifeste anumite mulțumiri.
T.: Având în vedere situația socială, economică a momentului, ce ar trebui să includă în primul rând planurile și următoarele acțiuni ale Guvernului?
I.T.: Guvernul trebuie să se preocupe de reforme și acestea trebuie probabil să aibă trei blocuri – acțiuni imediate, pe termen mediu și pe termen lung. Măsurile imediate se referă la a soluționa probleme care sunt și au apărut la moment. Spre exemplu – criza energetică, care va provoca un lanț de scumpiri și Guvernul trebuie să găsească soluții pentru a atenua impactul acestor scumpiri asupra nivelului de trai al cetățenilor.
Totodată, trebuie să se gândească la anumite acțiuni care să producă o creștere social-economică, care ulterior să permită creșterea nivelului de trai al populației și în așa mod multe dintre problemele cetățenilor ar putea fi date uitării. Atât timp cât Guvernul nu va reuși această dinamică, mai degrabă va acționa pe post de pompier și nu va merge pe o sustenabilitate a acestei societăți.
T.: În primele 100 de zile ale Guvernului am asistat și la o demisie – vicepremierul pentru reintegrare, despre care sunt admise mai multe scenarii… Dvs. cum vedeți acest pas făcut după doar 3 luni de zile, or nimeni nu prea se aștepta la demisii în acest Guvern învestit de o majoritate largă? Credeți că vor urma și alte remanieri guvernamentale?
I.T.: Avem această demisie a domnului Kulminski, cu toate că mai degrabă se vehiculau numele altor miniștri precum că nu vor face față situației. Fie într-adevăr e situația despre care ne-a vorbit și doamna Prim-ministru cu evenimentul de familie și nu-i mai permite să se ocupe de funcție, fie avem alte momente din zona speculațiilor – acele negocieri la Moscova, fie alte explicații că dumnealui nu s-ar fi încadrat în actuala echipă guvernamentală și a preferat să plece…
T.: Care e nota dvs. de la 1 la 10 pentru Guvernul Gavrilița în primele 100 de zile? Cum argumentați?
I.T.: Cu siguranță este o notă trecătoare, dar nu e una la superlativ. Nu e 10, e una undeva între 1 și 10… deja dacă e mai spre trecătoare sau mai sus depinde de modul cum percepe fiecare schimbările din societate.
T.: Ce așteptări aveți de la acest Guvern pentru următoarele 9 luni, adică primul an de mandat?
I.T.: Nu putem să ne așteptăm de la actualul Guvern la minuni, însă ceea ce trebuie în continuare să demonstreze e că ei rămân integri – capitolul integritate nu are de suferit, deși dețin frâiele puteri. Știm că puterea, mai ales cea absolută, tot timpul corupe.
Dar ca și rezultate concrete e de dorit ca Guvernul să aibă în următoarele 9 luni o strategie concretă și să traseze o dinamică clară de dezvoltare pentru Republica Moldova. Cu toate că în continuare în societate vor mai rămâne multe probleme, cetățenii trebuie convinși că în Republica Moldova sunt schimbări și că sunt spre bine, iar Republica Moldova ca stat se află într-o dinamică pozitivă.
Cristina Gurez