[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important16 Noiembrie 2021 07:00

Igor Boțan, despre plata „facturilor curente”: Este important puținele resurse să le folosim pentru ca cetățenii să nu sufere, după care...

„Este adevărat și înțelegem cu toții că actuala guvernare presupune că situația de criză pe piața energetică internațională este una de durată scurtă și acum este important puținele resurse să le folosim pentru ca cetățenii să nu sufere, după care, dacă situația se ameliorează, revenim la normalitate și statul poate să-și permită ca o parte din banii bugetari să-i folosească inclusiv pentru investiții” – a declarat analistul politic, Igor Boțan, cu privire la constatareaDacă să ne uităm la proiectul bugetului pentru 2022, o să vedem că guvernarea este constrânsă să renunțe la programele investiționale, pentru că are de plătit „facturile curente””, informează TRIBUNA.

Deci – a remarcat Boțan, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă – aici nu sunt contradicții, este o soluție de moment pentru a face față acestei crize și înțelegem cu toții că această criză este undeva artificială, pentru că avem conjunctura regională pe care o avem, avem o luptă geoeconomică, unii zic că-i geopolitică, de fapt, geopolitica se îmbină aici cu geoeconomia și vedem care sunt sursele acestei crize care în linii mari este una artificială.

„Pe de o parte, anul trecut prețurile au fost foarte reduse din cauza COVID-ului, nu s-a investit în noi explorări de gaze și țiței, iar acum undeva piața încearcă să-și recupereze pierderile, iar principalii actori încearcă să-și joace propria carte”, a a subliniat analistul politic.

Referindu-se la partenerii occidentali, precum Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială, el a spus că nu crede că la moment aceștia sunt mai îngăduitori cu privire la banii utilizați de guvernare.

„Trebuie să-i înțelegem pe cei de la instituțiile finanțatoare internaționale, premisa lor că contează să te înveți să operezi cu undița ca să-ți poți câștiga existența este una sănătoasă, dar societățile, inclusiv Republica Moldova au un anumit background și niciodată nu trebuie să uităm de lupta politică. Lupta politică contează foarte mult și o guvernare, chiar dacă are veleități liberale sau social-liberale, nu poate să nu ia în considerare faptul că oponenții politici actualmente aflați în opoziție exploatează această situație și ei nu se pot lăsa pradă ca de dragul unor principii să piardă simpatia oamenilor. Deci, e nevoie de o abordare flexibilă în această situație”, a subliniat Boțan.

Cristina Gurez

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...