[ X ]
[ X ]
Important14 Noiembrie 2021 10:00

TOP-10 evenimente răsunătoare din primele 100 de zile ale Guvernului Gavrilița

Guvernul condus de Natalia Gavrilița, învestit la 6 august curent, a ajuns la 100 de zile, perioadă scurtă în care au fost multe și bune, și rele – unele lucruri au fost anticipate, iar altele cu totul neașteptate. TRIBUNA vine astăzi cu un clasament al celor mai răsunătoare 10 evenimente din această perioadă ce au marcat activitatea Guvernului.

1.Creșterea pensiilor

Creșterea pensiilor de la 1 octombrie curent a fost un eveniment anticipat și dorit, or partidul de guvernământ – Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), a promis în campania electorală că va face acest lucru. Așa că, după învestirea Cabinetului, au fost o serie de discuții în societate, dar și pași necesari din partea administrației publice centrale ca să se ajungă în final la transpunerea planului în realitate. Astfel, pensia minimă în Republica Moldova a ajuns la 2000 de lei.

2. Procurarea surselor alternative gaz

Procurarea surselor alternative de gaz a constituit o premieră pentru Republica Moldova și un eveniment care respectiv a marcat cele 100 de zile ale actualului Guvern. Chiar dacă s-a recurs la aceste achiziții într-o situație de criză, în regim de urgență și-n cantități nesemnificative, un fapt e clar – Republica Moldova a efectuat prima achiziţie de gaze naturale din surse alternative din istorie, la  25 octombrie curent, fiind semnat un contract între compania de stat Energocom şi compania poloneză PGNiG.

3. Moțiune asupra activității Ministerului Justiției

Un alt eveniment răsunător ce vizează Guvernul în această perioadă a fost moțiunea simplă înaintată asupra activității Ministerului Justiției condus de Sergiu Litvinenco. Aceasta a fost depusă de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor în Parlament la 14 octombrie curent, iar la 21 octombrie a fost examinată. Deși moțiunea a fost respinsă, aceasta rămâne a fi prima moțiune înaintată Guvernului actual. 

4. Acord cu FMI

Într-un briefing de presă Prim-ministrul Natalia Gavrilița și Rodgers Chawani, reprezentantul permanent al Fondului Monetar Internațional în Republica Moldova, au anunțat, la 21 octombrie curent, că autoritățile Republicii Moldova și misiunea Fondului Monetar Național au ajuns la un acord la nivel de experți cu privire la un nou program de reforme economice. Programul era în valoare de 564 milioane de dolari SUA și avea o durată de 40 de luni.

5. Participarea la Consiliul de Asociere RM-UE

Cea de-a doua vizită a șefului Guvernului în străinătate, la Bruxelles, este un alt eveniment care a marcat activitatea din primele trei luni. Natalia Gavrilița, împreună cu colegi de-ai săi, la 27-28 octombrie curent, a avut o serie de întrevederi cu înalți oficiali europeni și a participat la cea de-a șasea reuniune a Consiliului de Asociere RM-UE.

6. Suport de la UE

Și suportul anunțat de Comisia Europeană la 27 octombrie curent a fost un eveniment sonor în activitatea acestui Guvern, or cele 60 de milioane de euro au fost oferite pentru a ajuta Republica Moldova să gestioneze criza energetică cu care se confruntă. Banii au fost distribuiți pentru acoperirea compensațiilor ce vor fi oferite consumatorilor casnici în contextul majorării tarifelor la gazele naturale.

7. Declararea stării de urgență

Încă un eveniment mult discutat ce a avut Guvernul în prim-plan a fost declararea stării de urgență pe întreg teritoriul țării pentru o perioadă de 30 de zile – lucru solicitat de Premier în Parlament, la 22 octombrie curent, în legătură cu criza din domeniul energetic.

8. Semnarea acordului cu Gazprom

Semnarea acordului privind livrările de gaze naturale cu Gazprom a fost un eveniment foarte așteptat de cetățeni, or acest lucru s-a întâmplat deja când situația era critică și mulți aveau frică de faptul că vom intra în iarnă fără cantitatea de gaz necesară. Despre semnarea acordului, în urma mai multor serii de negocieri în Federația Rusă, a anunțat vicepremierul Andrei Spînu la 29 octombrie curent. Atunci el nu a spus care e prețul de procurare, însă a precizat că a fost acceptată formula propusă de partea moldovenească.

9. Demisia lui Vlad Kulminski

Demisia lui Vladislav Kulminski din funcția de viceprim-ministru pentru Reintegrare a fost probabil cel mai neașteptat eveniment din această scurtă perioadă de activitate a Cabinetului de miniștri. El a anunțat la 5 noiembrie curent că demisionează în legătură cu unele evenimente din familie care-i cer prezența. Totuși, în public au fost discutate diverse ipoteze cu privire la plecarea sa.

10. Moțiune asupra activității Ministerului Sănătății

Chiar în ziua când Prim-ministrul a prezentat raportul pentru 100 de zile ale Guvernului, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a depus o nouă moțiune – cea de-a doua, în Parlament. De această dată era asupra politicilor Ministerului Sănătății. Potrivit lor, situația în domeniul sănătății era catastrofală. Moțiunea urmează să fie examinată de Parlament.

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...