[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comentarii12 Noiembrie 2021 06:00

Jurnalist, despre critica în adresa guvernării: Să le arătăm pisica, albă ori neagră, dar...

„Președintele Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, a procedat corect că a ieșit, pe rețelele de socializare, cu explicații referitoare la compensațiile oferite cetățenilor. În același timp, în mentalul colectiv dintre Prut și Nistru, instituția prezidențială care are de multă vreme alura paternalistă, în cazul de față – maternalistă, necesită vizualizare” – a declarat jurnalistul Victor Nichituș în cel mai recent editorial al său, informează TRIBUNA.

În acest context – a notat el – deloc favorabil Partidului Acțiunii și Solidarității, „în semn de solidaritate cu cetățenii, președintele ar putea să apară în spațiul public într-o emisiune televizată. Trăim în vremurile în care televiziunea domină celelalte forme de media.”

„Solidaritatea cu cetățenii de care a dat dovadă decidentul politic trebuie apreciată. Înțeleg că sunt o mulțime de motive pentru a fi cârcotași și a strâmba din nas. Nu știu dacă această criza energetică gravă putea fi prezisă, probabil că da, dar nu în formele pe care le-a luat, căci ea a fost folosită de Federația Rusă ca factor de presiune asupra UE iar colateral impusă și Republicii Moldova care nu și-a luat suficiente măsuri de prevenire a ei. Dar dacă e să privim toate lucrurile la rece, fără patimă politică, vom observa că situația de criză suprapusă este prezentă inclusiv în România, țară cu care teritoriul dintre Prut și Nistru încearcă să se compare. În tot acest context complicat, decidenții politici ai zilei – adică guvernul acțiunii și solidarității – lucrează cu materialul și realitățile financiare, umane și economice care există, iar acest material e așa cum îl știm de la Cantemir: balcanic și mai puțin tras spre învățătură”, a menționat Nichituș.

Jurnalistul a spus că, dacă e să criticăm și să strâmbăm din nas la adresa guvernării, că uneori e necesar, atunci el zice să o facem pe chestiuni de care decidentul politic cu majoritate largă în Parlament e direct responsabil, adică chestiuni interne. „De care poartă directă responsabilitate, că sunt suficiente derapaje”, a subliniat el, adăugând: „Apropo, ce s-ar fi întâmplat dacă UE nu ar fi acordat cele 60 de mln. de euro? Aud? Deci, să le arătăm pisica, albă ori neagră, dar reală, obiectivă și pe dreptate!”.

 

Cristina Gurez

Sondaj

  • Care partid acționează cel mai bine în calitate de forță de opoziție?

    View Results

    Loading ... Loading ...