[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comentarii9 Noiembrie 2021 06:30

Constatare: Situația dificilă legată de sectorul energetic nu s-a consumat, ci a trecut într-o ipostază nouă

Dionis Cenușa, analist politic, afirmă că situația dificilă legată de sectorul energetic nu s-a consumat, ci a trecut într-o ipostază nouă, informează TRIBUNA.

„Așadar –  starea de urgență în sectorul energetic nu a fost anulată. Este evident că situația dificilă legată de sectorul energetic nu s-a consumat, ci a trecut într-o ipostază nouă. Deja rolul major îl joacă strict actorii interni și anume modul cum va fi absorbit șocul tarifului pentru consumatorii finali, care va mușca buzunarele celor mai vulnerabili”, a declarat el, într-un comentariu pe Telegram.

Cercetătorul a venit, în context, și cu câteva observații:

„- Guvernul se pare că are nevoie de starea de urgență pentru a putea folosi competențe extraordinare și a interveni rapid când este necesar. Punctele de intervenție țin de politica tarifară – ANRE și MoldovaGaz (solicitant de modificare a tarifelor). Dar ultima decizie a Comisiei Excepționale se vede că Guvernul a refuzat solicitarea MoldovaTransgaz privind încetarea stării excepționale. Cât durează stătea de urgență, guvernul este atotputernic în luarea deciziilor din domeniul energetic.

– Un alt element care denotă că toată atenția se mută pe intern este faptul că MAI-ului i s-a cerut retragerea solicitării de asistență internațională, valabilă din 29 Octombrie. Deci, Moldova nu mai cere oficial asistență internațională. Dar acest lucru nu înseamnă că autoritățile nu vor cauta bani pentru a acoperi necesitățile mecanismului de compensații sociale.

– SIS trimite un ghid pentru media în legătură cu dezinformarea legată de criza energetică în care le solicită să se abțină de la știri care pot manipula opinia publică. Un lucru interesant pe care l-am găsit în Ghidul SIS este “interpretarea/comentarea faptelor prin impunerea opiniilor anumitor „experți” (fără expertiză în domeniu)”. Întrebarea este ce spune SIS despre unii din spațiul public care au lansat speculații (multe și unele controversate), care au fost preluate de presă? Sper că SIS înțelege că atunci când solicită presei ceva, acest lucru trebuie să fie proporțional dreptului de a informa și dreptului de acces la informație. Ca să fiu înțeles clar, a publica informație critică vizavi de ceea ce face sau nu guvernarea nu trebuie în niciun caz catalogat ca dezinformare, doar pentru simplu motiv că e un mesaj critic.”

️„Vedem ce urmează, dar guvernarea va încerca să facă uz de starea de urgență pentru a gestiona urgențele și calcula atent fiecare pas pentru a nu-și prăbuși popularitatea în viitoarele luni”, a subliniat expertul.

Cristina Gurez

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...