[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comentarii5 Noiembrie 2021 06:30

Expert: Premierul și alți reprezentanți ai guvernării trebuie să fie foarte atenți la modul cum comunică pe subiecte sensibile în perioade critice

Analistul politic Dionis Cenușa afirmă că Premierul Gavrilița fără să vrea își aprinde paiele în cap, iar motivul este modul cum comunică și își structurează argumentele, informează TRIBUNA.

În context, el a notat că Premierul a răspuns la mai multe întrebări legate de compensațiile pentru consumatori de gaz – în timp ce unele au sens, altele par deplasate de la subiect.

„Premierul s-a referit la faptul că unii moldoveni din zonele rurale urmează tradițiile și își construiesc case mari, deși ar fi săraci. Din aceasta ar reieși că unii moldoveni sunt vinovați dacă nu își pot achita facturile pentru încălzirea caselor mari, deoarece nu ar avea resurse financiare. Poate e adevărat că unii urmează tradițiile mai mult decât alte raționamente, dar nu mi se pare tocmai corect ca să se facă asemenea remarci în momentul când moldovenii se confruntă cu scumpiri legate de sectorul energetic. De asemenea, este abordare discriminatorie în raport cu populația de la sate. Case mari sunt și la Chișinău și în alte orașe ale țării, nu doar la sat. Deci trebuie să fim foarte atenți la asemenea remarci, care pot fi ușor interpretate drept discriminatorii. Acest lucru contează inclusiv din motivul că guvernul depune eforturi pentru a vaccina populația de la sate, iar membrii PAS bat la ușile moldovenilor cu case mari și neîncălzite de la sate”, a explicat liderul de opinie, pe canalul său de Telegram.

Pe de altă parte – a remarcat Cenușa – exact în aceeași intervenție, Premierul a spus un lucru important și anume că –  compensațiile trebuie să țină cont de tipul de surse folosite de cetățeni pentru a produce energie termică (cărbune, lemne etc.).

„Acest lucru însă nu are nicio legătură directă cu prețul de la gaze, care se pare că va fi mai ridicat decât cel menționat de Ministrul Spînu (maxim 450 dolari pentru mia de m3). Mai exact, mulții moldoveni care folosesc lemne și cărbune (chiar dacă unii sunt conectați la gaz) mereu au avut dificultăți financiare. Deci, problema este foarte veche. Din acest motiv compensațiile legate de scumpirea prețului la gaz trebuie să vizeze în primul rând consumatorii de facto de gaze de la orașe și sate. Totodată, dacă guvernarea a promis sau vrea să își asume răspunderea pentru un mecanism de compensare universal, aplicat indiferent de tipul de energie utilizat pentru încălzire atunci poate folosi două tipuri de instrumente: vouchere (folosite recent în Franța) pentru populația cu venit lunar mai mic sau aplicarea diferențiată a tarifelor în funcție de venitul lunar. Aceste două instrumente au fost recomandate recent de către UE pentru statele membre”, a menționat cercetătorul.

Așadar – a concluzionat Cenușa – Premierul și alți reprezentanți ai guvernării trebuie să fie foarte atenți la modul cum comunică pe subiecte sensibile în perioade critice: case mari sunt și la Chișinău, nu doar la sate! „În altă ordine de idei, guvernul trebuie să comunice mai abil și clar pe marginea compensațiilor, pentru a nu produce confuzie și respectiv nemulțumire”, a conchis analistul politic.

 

Cristina Gurez

Sondaj

  • Care partid acționează cel mai bine în calitate de forță de opoziție?

    View Results

    Loading ... Loading ...