[ X ]
[ X ]
Breaking news5 Noiembrie 2021 06:01

Maia Sandu a spus de ce nu s-a implicat Guvernul din start în negocierile cu Gazprom și ce a însemnat participarea sa la „Platforma Crimeea”

Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova, s-a referit la semnarea noului contract cu Gazprom și a spus de ce Guvernul nu s-a implicat din start în negocieri, informează TRIBUNA.

„În mod firesc contractul e între Moldovagaz și Gazprom. Gazprom este acționar majoritar la Moldovagaz și ar trebui să fie și mai simple aceste negocieri. Moldovagaz în august și septembrie transmitea mesaje la Guvern că se discută pe următorul contract, că va fi semnat, va fi o mică majorare a tarifului, dar nu dramatică… În situația în care la sfârșitul lui septembrie a venit o informație îngrijorătoare – că Gazprom nu mai vrea să semneze contractul, așa cum s-a discutat. Evident că a fost nevoie să se implice toată lumea. Aici a intervenit Guvernul. Și pentru că nu a rămas mult timp, a trebuit să se accepte oferta pentru octombrie 790 dolari pentru mia metri cubi – un preț foarte-foarte mare”, a declarat Sandu, în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la Moldova 1.

Totodată – a spus ea – au crescut prețurile pe plan internațional și a mai existat și problema volumelor insuficiente, și de aici a venit propunerea de a declara stare de urgență. „A fost o perioadă foarte dificilă, pentru că a trebuit să găsim pe piață surse alternative. Și pot să vă spun că, au fost niște negocieri foarte grele și dure”, a menționat șeful statului.

Cât despre faptul că participarea sa la „Platforma Crimeea” și declarațiile făcute au îngreunat negocierile, Sandu a spus: „Cei care spun asta – au văzut cine a participat acolo, au văzut și alți președinți, care și-au semnat contractele fără probleme?! „Platforma Crimeea” e despre respectul pentru integritatea teritorială a Ucrainei și e un respect reciproc. Ceea ce ține de gaze e despre relația noastră cu Federația Rusă”.

Sandu a spus că ei mereu au fost sinceri privind relația cu Federația Rusă.

„Am spus că ne dorim o relație pragmatică, constructivă. Noi avem câteva probleme: – a exporturilor, – gazelor, – transnistreană. Sunt subiecte complexe și complicate, dar suntem gata să discutăm”, a mai declarat oficialul.

Președintele a remarcat că, din păcate, prețurile au crescut. „Nu au crescut atât de mult cât puteau să crească, dar, din păcate, va urma și o creștere a tarifului. Nu avem gaze naturale, nu putem controla prețul. Ceea ce putem e să oferim sprijin oamenilor pentru a depăși această perioadă dificilă”, a conchis Sandu.

 

Cristina Gurez 

Sondaj

  • Care partid acționează cel mai bine în calitate de forță de opoziție?

    View Results

    Loading ... Loading ...