[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Breaking news3 Noiembrie 2021 06:00

Concluzie: Probabil, guvernarea încearcă după aproape 100 de zile să demonstreze că prietenește cu principiul de „bună guvernare”

Incoerența îmi pare o trăsătură constantă a guvernării, cel puțin în aspecte ce țin de concursuri (conex cu buna guvernare). Este declarația analistului politic Dionis Cenușa, informează TRIBUNA.

Cenușa a amintit că la începutul guvernării concursurile pentru funcții publice au fost denigrate ca mecanisme ineficiente. „Au făcut curățenie „de ordin politic” în instituțiile statului. La început au selectat persoane în primul rând pe criterii politice (în majoritatea cazurilor), adică persoane din partid, care îl sprijină sau se autocenzurează (adică nu se vor împotrivi guvernării)”, a precizat el.
Potrivit lui, despre faptul că numirile sunt făcute pe principii politice s-a comunicat intens de vocile critice din societatea civilă până când acest lucru nu a mai putut fi ignorat de partenerii externi, iar excluderea concursurilor este încă tema principală a guvernării, mai recent în domeniul audiovizualului public.

„Totuși, guvernarea încearcă să compenseze devierile de la „concursuri” în unele domenii cu o avalanșă de concursuri pentru funcții executorii din cadrul ministerelor. Cel din urmă nu e un lucru rău, doar că nu este uniform și consecvent cu abordările față de „concursuri” pentru toate pozițiile (cu excepția celor politice). Probabil, guvernarea încearcă după aproape 100 de zile să demonstreze că prietenește cu principiul de „bună guvernare”, după ce l-a ocolit cu diferite ocazii în lunile august-octombrie”, a mai constatat expertul.

Cenușa se arată sigur că guvernarea vrea să impresioneze cu transparență și atașament pentru „concursuri” pentru publicul de acasă și cel străin. „Dar în toată această poveste contează două lucruri: 1) rezultatul final și dacă cei angajați prin concursuri vor fi apropiați de PAS sau nu; 2) de ce nu se investește în joburile deja existente pentru a crește motivația și respectiv eficiența prin ridicarea salariilor decât menținerea mai multor funcții cu salarii mici”, a conchis cercetătorul politic.

Cristina Gurez

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...