[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important24 Octombrie 2021 14:00

Omul săptămânii: Gianni Buquicchio – Președintele Comisiei de la Veneția

Omul acestei săptămâni este Gianni Buquicchio, Președintele Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept – numită și Comisia de la Veneția, care a fost în vizită de lucru în Republica Moldova, având o serie de întrevederi oficiale, informează TRIBUNA.

Gianni Buquicchio a discutat cu șeful statului, conducerea Parlamentului, ministrul Justiției și alții, iar, ulterior, a ținut o conferință de presă.

Oficialul a declarat că Republica Moldova în continuare va beneficia de asistența Comisiei de la Veneția, dar și că guvernarea nu trebuie să facă reforme în grabă.

„Comisia de la Veneția m-a mandatat să vin în Republica Moldova și să anunț că, Comisia va veni cu opinie cu privire la modificările aduse Legii Procuraturii. Republica Moldova are acum o mulțime de evenimente, schimbări și reforme noi. În discuțiile cu majoritatea parlamentară am accentuat importanța faptului să nu se confunde urgența cu graba. Pentru a realiza reforma justiției, a asigura lupta cu corupția, de a avea o viață mai bună, majoritatea parlamentară nu trebuie să se grăbească, să aibă un dialog constructiv cu opoziția, dar și cu societatea civilă”, a spus Gianni Buquicchio.

Totodată, reprezentantul Consiliului Europei a menționat că a fost format un grup de lucru pentru a oferi asistență în realizarea reformei justiției, care va avea în componența sa nu doar ministrul Justiției și consilierii săi, dar și Parlamentul, asistenții judiciari, societatea civilă pentru a exista un dialog.

TRIBUNA precizează: Gianni Buquicchio s-a născut la 19 noiembrie 1944 în Bari, Italia. El a primit titlul de Doctor în Drept cu distincția „Summa cum laude” la Universitatea din Bari în 1968 și a fost lector în drept public internațional până în 1971, când a ajuns la Consiliul Europei. În perioada 1971-2009 a fost responsabil de diverse comitete interguvernamentale pe subiecte de drept administrativ și internațional, protecția datelor etc. A contribuit la constituirea (în 1990) și dezvoltarea Comisiei de la Veneția. La final de 2009 s-a retras de la Consiliul Europei și a fost ales președinte al Comisiei de la Veneția. A fost reales în funcție în 2011, 2013, 2015, 2017 și 2019. I-au fost acordate distincții în mai multe țări, inclusiv în Republica Moldova în 2009.

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Care partid acționează cel mai bine în calitate de forță de opoziție?

    View Results

    Loading ... Loading ...