[ X ]
[ X ]
Important19 Octombrie 2021 16:00

Fost deputat: Deja se văd elementele unei strategii de negocieri verticale pe subiectul aprovizionării țării cu gazele naturale

Ex-deputatul Alexandru Slusari, fruntaș al Platformei Demnitate și Adevăr (DA), a ascultat atent conferința de presă a Premierului și a spus că, „cu întârziere semnificativă și cu anumite rezerve”, dar a văzut deja „elementele unei strategii de negocieri verticale pe subiectul aprovizionării țării cu gazele naturale, cu folosirea factorului livrării eventuale a gazelor din sursele alternative”, informează TRIBUNA.

În opinia sa, comunicarea a fost mult mai eficientă, decât la Andrei Spînu.

„Totodată, consider că, această grijă față de Transnistria este una contraproductivă. Partea dreapta a Nistrului întreține economic o anclavă separatistă, folosită 30 de ani de Federația Rusă împotriva Moldovei. Să gândească mai mult cei de la Moscova despre aprovizionarea energetică a coloniei și consecințele pentru regimul separatist și uzinele, controlate de oligarhi ruși, dacă Chișinău renunță de toate facilitățile economice față de aceasta zona. Apropo, acest factor ar trebui să fie un alt argument forte la negocieri cu partea rusă”, a declarat Slusari.

Iar la moment – a adăugat politicianul – cu dificultăți majore se confruntă cetățenii Republicii Moldova din nordul țării.

„Potrivit ultimelor date, presiunea gazelor in conducta de aprovizionare a regiunii nordice a scăzut foarte mult, iar pentru funcționare stabilă a CET Nord de la Bălți este necesar zilnic circa 40 mii m3 gaze naturale, pe când întreprinderea acum este nevoită să lucreze cu 20 mii și să treacă pe un singur motor. Tehnic termocentrală nu poate lucra pe păcură. De aceea, azi în cadrul administrației municipale Bălți s-a discutat introducerea un fel de stare de alertă locală cu închiderea urgentă a tuturor instituțiilor de învățământ. Nu știu care ar fi decizia finală, dar văd necesitatea intervenției urgente a autorităților centrale”, a subliniat fostul deputat.

 

Cristina Gurez

 

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...