[ X ]
[ X ]
Comentarii19 Octombrie 2021 06:30

Analist politic: E cert că PSRM va avea o schimbare la față

„Despre eventuala plecare a lui Igor Dodon de la șefia activă a PSRM se vorbea de mult timp. Dar retragerea lui în acest moment era neașteptată, având în vedere că acesta pleca des la Moscova, adică încerca să rămână relevant” – a declarat analistul politic Dionis Cenușa, informează TRIBUNA.

El a spus că, ex-Președintele Dodon nu a fugit din țara, cum se specula în spațiul public după reținerea lui Stoianoglo și faptul că dânsul renunță la mandatul de deputat arată că nu își face deloc griji de imunitatea sa. „Sau acesta vrea să petreacă mai mult timp în străinătate pe filiera rusă. Cazul lui Stoianoglo arată că cercetările penale pot fi declanșate fără dificultate, iar liderul PSRM se pare că se pregătește pentru orice eventualitate, iar majoritatea PAS permite ridicarea imunităților de deputat foarte ușor”, a adăugat expertul.

Cenușa a remarcat că este curios faptul că, deși Dodon este cel mai popular în PSRM și printre cei mai populari politicieni conform sondajelor din vară, acesta a decis să retragă din fața reflectoarelor. „Acest lucru spune un singur lucru – el urmează să fie înlocuit. Probabil, Dodon va rămâne președinte de onoare, iar locțiitorul cel mai calificat poate deveni Ion Ceban. Acesta deja s-a manifestat în opoziție din funcția de primar de Chișinău față de guvernare pe marginea subiectului ce ține de vaccinarea obligatorie a medicilor”, a menționat liderul de opinie.

Întrebarea cea mai arzătoare este – a mai spus analistul – de ce Dodon pleacă acum și nu a plecat mai târziu? „Pe lângă senzația că cazul lui Stoianoglo poate avea efectului dominoului, un alt răspuns valid ar fi pentru că Moldova se apropie de intersecția mai multor crize – cea a reformării problematice a procuraturii (reținerea și arestarea lui Stoianoglo cu multiple abateri de la proceduri), criza pandemică (vaccinarea anevoioasă) și criza energetică. Suprapunerea crizelor este cel mai propice moment pentru ca o opoziția să se manifeste în raport cu guvernarea și să acumuleze puncte politice. În frunte cu Dodon, PSRM-ului i-ar fi fost greu să avanseze, iar intenția PSRM este de a se impune în calitate de opoziție”, a subliniat el.

Totodată, Cenușa a spus că, chiar dacă Dodon pleacă de la șefia activă a partidului, conexiunile lui cu Moscova rămân intacte și vor fi folosite pentru a susține PSRM în continuare. „Dacă cineva crede că pasul înapoi făcut de Dodon înseamnă că PSRM își va schimba năravul, atunci greșește. Acest partid își va păstra identitatea geopolitică pro-rusă pentru a fi o forță politică relevantă în Moldova. E cert că PSRM va avea o schimbare la față, dar nu și un rebranding ideologic-geopolitic”, a concluzionat expertul.

Cristina Gurez 

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...