[ X ]
[ X ]
Important18 Octombrie 2021 06:30

Trei cele mai importante reforme pe care trebuie să le implementeze actuala guvernare 

Reprezentanţii noii guvernări afirmă cu diverse ocazii că sunt pentru reforme radicale în Moldova, care să schimbe în bine viaţa oamenilor, dar, cel puţin deocamdată, nu au dat startul nici unui proces de acest fel. De aceea, redacţia noastră a decis să facă un clasament convenţional al reformelor de care ar avea nevoie Moldova la această etapă.   

Prima reformă menționată este cea administrativ-teritorială.

„Actuala delimitare administrativ-teritorială a Republicii Moldova nu este eficientă şi nu permite o dezvoltare adecvată a teritoriilor, care rămân puternic dependente de centru. Pentru schimbarea radicală a situaţiei e nevoie de o reformă administrativ-teritorială bine gândită. Totodată, trebuie să recunoaştem că o astfel de reformă necesită şi multă voinţă politică, deoarece implică şi anumite riscuri de imagine şi nu numai”, se spune în material.

A doua reformă indicată e cea a administraţiei publice locale.

„O eventuală reformă administrativ-teritorială ar atrage inevitabil după sine şi o reformă a administraţiei publice locale. Astfel de reforme au fost implementate „la pachet” în Moldova deja de două ori – de către Alianţa pentru Democraţie şi Reforme (1998-1999) şi de către Partidul Comuniştilor (în 2001-2002)”, menționează sursa.

O altă reformă importantă este cea a sistemului de pensii: „Guvernul Filip a implementat o importantă reformă a sistemului de pensii, care a fost ca o infuzie de oxigen ce a salvat pe moment sistemul. Însă, evenimentele din ultimii ani arată că o nouă reformă a sistemului de pensii e o necesitate stringentă. Fără această reformă, sistemul pur şi simplu va falimenta în anii următori.”

Despre alte 7 reforme importante și necesare de implementat citiți AICI.

Cristina Gurez 

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...