[ X ]
[ X ]
Important17 Octombrie 2021 14:00

Omul săptămânii: Nicu Popescu – ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene

Omul acestei săptămâni este Nicu Popescu, vicepremier, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, care a fost în vizită la Bruxelles și București, având o serie de întrevederi întru intensificarea cooperării cu Uniunea Europeană, informează TRIBUNA.

La întrevederea cu Oliver Varhelyi, Comisar European pentru Vecinătate și Extindere s-a discutat pregătirea pentru reuniunea Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană planificată pentru 28 octombrie curent, în cadrul căreia se vor evidenția acțiunile prioritare care urmează să fie realizate de Republica Moldova în vederea atingerii obiectivelor trasate pentru implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

„Mesajele transmise de partenerii europeni au relevat întreaga lor deschidere pentru a sprijini țara noastră în realizarea reformelor. Este important să valorificăm această deschidere, inclusiv prin mobilizarea exemplară a tuturor instituțiilor vizate or, realizarea angajamentelor asumate în raport cu UE coincide cu mandatul primit de Guvern de la cetățeni, ceea ce nu poate decât facilita parcursul nostru european”, a spus vicepremierul Popescu.

În discuțiile cu Katarína Mathernová, Director general adjunct al Directoratului Vecinătate și Negocieri privind Extinderea din cadrul Comisiei Europene și Michael Siebert, director pentru Rusia, Parteneriatul Estic, Asia Centrală, cooperare regională și OSCE, Serviciul European de Acțiune Externă, a fost analizată modalitatea optimă de valorificare a Planului de recuperare economică și perspectivele de lansare a dialogurilor tematice la nivel înalt. De asemenea, oficialul a avut o întrevedere cu Fernando Andresen Guimaraes, consilier diplomatic al Președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

La București, viceprim-ministrul Nicu Popescu a desfășurat o întrevedere cu Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe al României. Ei au discutat despre agenda de cooperare bilaterală și despre susținerea consecventă oferită de către România agendei de reforme a Republicii Moldova și procesului de integrare europeană, precum și despre posibilitatea avansării în timpul apropiat în pregătirea foii de parcurs și a noului acord de asistență nerambursabilă.

„Ne dorim proiecte de infrastructură de care să beneficieze cetățenii Republicii Moldova și ai României – în primul rând infrastructură feroviară, rutieră, inclusiv construcția podurilor între cele două maluri ale râului Prut”- a spus vicepremierul Nicu Popescu.

E de menționat că, ministrul, în această săptămână, a mai avut și alte activități și discuții oficiale.

TRIBUNA precizează: Nicu Popescu a devenit vicepremier, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene la 6 august 2021 și, astfel, a revenit de la Paris la Chișinău. Popescu continuă să fie profesor universitar asociat la Institutul de Științe Politice (Sciences Po) din Paris, calitate pe care o deține din 2016. Până a deveni ministru a fost director al programului Europa lărgită, Consiliul European pentru Relații Externe ECFR, Paris (2018- iulie 2021). Anterior a fost tot ministru al afacerilor externe al Republicii Moldova (iunie 2019 – iulie 2019). Anterior actualul ministru a mai fost: profesor asociat în cadrul programului de Master în Drept Economic și Economie Politică Internațională, Universitatea din Barcelona (2015 – 2018), analist principal, Institutul pentru Studii de Securitate al Uniunii Europene (2013-2018), consilier de politică externă și integrare europeană, Guvernul Republicii Moldova, cabinetul Prim-ministrului (2012-2013), analist principal pe Rusia și Parteneriatul Estic, Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR), Londra (2007-2012, cercetător, Centrul pentru Studii Politice Europene (CEPS), Bruxelles (2005-2007). Nicu Popescu este Doctor în Științe Politice (Magna cum Laude) Departamentul Relații Internaționale și Studii Europene, Universitatea Central Europeană (CEU), Budapesta, deține masterat în Relații Internaționale și Studii Europene, Universitatea Central Europeană, Budapesta, și licență în Științe Politice și Relații Internaționale, Universitatea de Stat de Relații Internaționale din Moscova. Cunoaște trei limbi străine – rusă, engleză, franceză. S-a născut la 25 aprilie 1981, la Chișinău. Este căsătorit, are doi copii.

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...