[ X ]
[ X ]
Breaking news17 Octombrie 2021 10:00

TOP-10 reforme pe care trebuie să le implementeze actuala guvernare

Reprezentanţii noii guvernări afirmă cu diverse ocazii că sunt pentru reforme radicale în Moldova, care să schimbe în bine viaţa oamenilor, dar, cel puţin deocamdată, nu au dat startul nici unui proces de acest fel. De aceea, redacţia noastră a decis să facă un clasament convenţional al reformelor de care ar avea nevoie Moldova la această etapă.   

1)    Reforma administrativ-teritorială

Actuala delimitare administrativ-teritorială a Republicii Moldova nu este eficientă şi nu permite o dezvoltare adecvată a teritoriilor, care rămân puternic dependente de centru. Pentru schimbarea radicală a situaţiei e nevoie de o reformă administrativ-teritorială bine gândită. Totodată, trebuie să recunoaştem că o astfel de reformă necesită şi multă voinţă politică, deoarece implică şi anumite riscuri de imagine şi nu numai.

2)    Reforma administraţiei publice locale

O eventuală reformă administrativ-teritorială ar atrage inevitabil după sine şi o reformă a administraţiei publice locale. Astfel de reforme au fost implementate „la pachet” în Moldova deja de două ori – de către Alianţa pentru Democraţie şi Reforme (1998-1999) şi de către Partidul Comuniştilor (în 2001-2002).

3)    Reforma sistemului de pensii

Guvernul Filip a implementat o importantă reformă a sistemului de pensii, care a fost ca o infuzie de oxigen ce a salvat pe moment sistemul. Însă, evenimentele din ultimii ani arată că o nouă reformă a sistemului de pensii e o necesitate stringentă. Fără această reformă, sistemul pur şi simplu va falimenta în anii următori.

4)    Reforma sistemului procuraturii

Procuratura nereformată este cea mai mare şi ruşinoasă restanţă a Republicii Moldova faţă de Consiliul Europei, rămânând un angajament neonorat deja de 27 de ani. Însă, pe lângă acest angajament internaţional, reformarea procuraturii e şi o necesitate stringentă în plan naţional. Numai că guvernarea trebuie să înţeleagă că schimbarea conducerii procuraturii nici pe departe nu înseamnă reformarea acestui sistem. Abordarea trebuie să fie mult mai profundă şi mai complexă.

5)    Reforma sistemului judecătoresc

Reforma acestui sistem trebuie să meargă practic în paralel cu reforma procuraturii. Numai în acest caz vom putea vorbi despre un veritabil stat de drept în Republica Moldova. Şi exact ca şi în cazul procuraturii, trebuie conştientizat faptul că schimbarea în funcţie a unor conducători ai sistemului judecătoresc nu este suficientă pentru a garanta schimbarea stării de lucruri la nivelul întregului sistem. Reforma trebuie implementată în urma unei ample analize a situaţiei actuale din justiţia moldovenească şi luându-se în calcul cele mai bune practici internaţionale, relevante în cazul nostru.

6)    Reforma administraţiei publice centrale

Unele acţiuni importante în această direcţie au fost întreprinse de către Guvernul Filip. Dar, ca şi în cazul reformei sistemului de pensii, ele au fost bune la acea etapă. Acum se impune o nouă evaluare a situaţiei, urmată de o amplă reformă. Cert este că în forma actuală sistemul administraţiei publice centrale e departe de a perfecţiune.

7)    Reforma sistemului de asistenţă socială

Astăzi, sistemul de asistenţă socială nici pe departe nu e orientat spre susţinerea celor care cu adevărat au nevoie de aceasta. El are la bază date şi studii eronate, care-l fac în totalitate ineficient. Unele încercări de a reforma acest sistem s-au făcut în 2010. Acum este cazul să se revină la respectiva reformă, în caz contrar sistemul va rămânea unul ineficient.

8)    Reforma sistemului fiscal

În actuala formulă, sistemul fiscal nu este deloc unul stimulator şi prietenos pentru mediul de afaceri. Dacă-şi doreşte cu adevărat o descătuşare a activităţilor economice, astfel încât în consecinţă să crească şi economia, şi defalcările la buget, actuala guvernare trebuie să revadă neîntârziat întreg sistemul fiscal şi să opereze modificările ce se impun.

9)    Reforma constituţională

De-a lungul anilor, Legea Supremă a ţării a suferit diverse modificări, iar unele prevederi ale acesteia, fiind adoptate încă în anii 90 ai secolului trecut, deja sunt depăşite de timp. De aceea, se impune fie o amplă evaluare cu ulterioara modificare a Constituţiei, fie adoptarea unei noi Legi Supreme. Însă, iniţierea acestui proces, pe lângă voturi, necesită şi multă voinţă politică.

10)  Reforma sistemului de achiziţii de stat

Nu este un secret că cele mai multe încălcări şi acte de corupţie se fac anume în procesul achiziţiilor de stat. Actualul sistem permite diferitor şmecheri să se îmbogăţească ilicit, jucând inclusiv pe imperfecţiunile existente. Dacă-şi doreşte cu adevărat stârpirea marii corupţii, actuala guvernare trebuie să demareze cât mai repede posibil o amplă reformă a sistemului achiziţiilor de stat.

 

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Care partid acționează cel mai bine în calitate de forță de opoziție?

    View Results

    Loading ... Loading ...